Spring til indhold Spring til søgning på Forsvaret.dk Spring til højrebar
Øvelse DANEX 06
Forsvarets Mærke
30. november 2015

Globalnavigation

clear

Indholdsområde

 
Specialenhed gør klar til indsats 
Kampsvømmere fra Patruljekompagniet i aktion. Foto: Nikolaj Grøn
Kampsvømmere fra Patruljekompagniet i aktion. Foto: Nikolaj Grøn
Man skal lede længe, hvis man vil have et glimt af Patruljekompagniet.
06-09-2006 - kl. 20:06

Et sted i Danmark forbereder Patruljekompagni/HOK sig på at indsætte et antal patruljer fra søsiden i det konflikthærgede område. Formålet er at indhente informationer om de stridende parter og at lokalisere eventuelle trusler mod den maritime reaktionsstyrke fra NATO. Det er dog ikke en ’skarp situation’, men en del af DANEX 06.

”En trussel kunne være mobile overflade-til-overflade missiler, skjult på kysten af irregulære enheder” siger chefen for Patruljekompagniet, kaptajn Morten Rask, og fortsætter: ”Truslerne skal lokaliseres og overvåges, også hvis de skulle finde på at flytte våbnene rundt. Derfor er det vigtigt at patruljerne arbejder i det skjulte, som de er trænet til.”

Patruljekompagniet er på denne øvelse direkte underlagt Søværnets Taktiske Stab og indsættelsen koordineres gennem enhedens forbindelsesofficer ombord på kommandoskibet THETIS. På den måde er der hurtig adgang til informationer om den taktiske situation på landjorden: Patruljekompagniet er både øjne og øre på jorden i konfliktområdet.

Forud for indsættelsen har Patruljekompagniet arbejdet med befalingen fra Søværnets Taktiske Stab og patruljerne har repeteret de forskellige feltmæssige færdigheder, der kan blive brug for på en mission i et potentielt farligt konfliktområde: bl.a. skydning og avanceret førstehjælp. Samarbejde med andre enheder og forskellige måder til indsættelse af patruljerne til lands, til vands og i luften, bl.a. kampsvømning, er også blevet trænet.

Uddannet af Frømandskorpset
En særlig kapacitet ved Patruljekompagniet er kampsvømmerne. De er i stand til at svømme uset i land fra et flådefartøj eller droppet i vandet fra helikopter, og derefter fortsætte operationen på landjorden som patruljesoldater. Kampsvømmeruddannelsen er en krævende uddannelse på flere uger som Frømandskorpset afholder for specialenheder.

”Frømandskorpset er ansvarlig for denne taktiske maritime uddannelse, og har dermed sagt god for, at det uddannede personel fra Patruljekompagniet kan anvendes operativt som kampsvømmere,” siger kaptajn Morten Rask. Kapaciteten gør Patruljekompagniet særlig anvendelig i forhold til operationer, der både foregår på land og til vands. Det vil nok ikke komme som den store overraskelse hvis kampsvømmerkapaciteten bliver anvendt på øvelse DANEX 2006.

Patruljekompagni/HOK er en særlig enhed opstillet af Hjemmeværnet til rådighed for Hærens Operative Kommando og det øvrige totalforsvar.

Af Nikolaj Grøn, presse- og informationsofficer, Patruljekompagniet, HOK

Læs mere om Patruljekompagniet http://www.patruljekompagniet.dk/