Spring til indhold Spring til søgning på Forsvaret.dk Spring til højrebar
Værnfælles Forsvarskommando - Flyverstaben
FTK
18. august 2017

Globalnavigation

clear

Indholdsområde

 
F-16 runder 300.000 timer i luften 
F-16 300.000 flyvetimer
Tirsdag den 24. februar 2015 rundede de danske F-16 300.000 flyvetimer
24-02-2015 - kl. 15:05
Det skarpe hjørne blev rundet under fremmede himmelstrøg, da et af de udsendte kampfly landede efter en af dagens missioner i Kuwait. F-16 flyver med en gennemsnitsfart af cirka 750 kilometer i timen, så hele F-16 flåden runder altså tilsammen cirka 225.000.000 kilometer. Eller med andre ord: Cirka 5614 gange rundt om jorden. Igennem årene har Flyvevåbnet kun haft relativt få uheld med F-16.

- Samarbejdet omkring F16 flyet har sikret, at Flyvevåbnet løbende har haft mulighed for at holde flyene opdaterede med nye systemer og våben. Så trods sine mange år på bagen, så er F-16 stadig et topmoderne og anvendeligt jagerfly, der hver dag leverer varen. Det ser vi i Irak, hvor flyene lige nu er indsat i kampen mod ISIL, og det ser vi det hjemlige afvisningsberedskab, siger generalmajor MALT Nielsen, der er chef for Flyverstaben i Værnsfælles Forsvarskommando.

Dansk F-16
Det danske fly, der under den igangværende mission mod ISIL i Irak rundede F16-flådens flyvetime nummer 300.000.

Danmark modtog sit første F-16 fly 18. januar 1980, da ET-204 landede på Flyvestation Skrydstrup.
I de forløbne 35 år har flyene primært opereret i dansk luftrum under Den Kolde Krig, og senere under fremmede himmelstrøg på missioner i udlandet. Først i Operation Allied Force under Balkankrigen i 1998, senere Operation Enduring Freedom i Afghanistan, Operation Unified Protector i Libyen og senest altså er i Operation Inherent Resolve i Irak, hvor Danmark indgår i den amerikanskledede koalition i kampen mod ISIL. Fra 2004 har danske F-16 også regelmæssigt støttet de Baltiske lande og Island med håndhævelsen af suveræniteten, hvilket har betydet adskillige udstationeringer i Litauen, på Island og senest også i Estland.

- Vores indsats i de forskellige udsendelser har altid været præget af professionalisme, og vi har efterhånden opnået et særdeles godt ry blandt vore allierede og samarbejdspartnere ude i verden. Vi har altid været velsignede af en trofast, loyal og dygtig flok medarbejdere i Flyvevåbnet, der altid har sat en ære i at gennemføre opgaverne professionelt og til tiden. Det kan medarbejderne ikke roses nok for, og uanset hvilke udfordringer, vi har haft hjemme, har det aldrig påvirket vores indsats på missioner i udlandet for FN, NATO eller koalitionspartnere.

F-16 over Afghanistan
F-16 over Afghanistan under Operation Enduring Freedom. Foto: Henning Kristensen

For at fastholde F-16 flyene på et højt operativt niveau gennemføres nu og i de kommende år nogle omfattende vedligeholdelsesprogrammer. Flyene skal blandt andet have skiftet motorer, og der skal renoveres vinger på flyene, så de kan holdes på vingerne, indtil Danmark får nye kampfly.

Fighter Wing Skrydstrup markerede flyvetime nummer 300.000 med et arrangement for medarbejderne og gæster på Flyvestation Skrydstrup. Begivenheden blev selvfølgelig også markeret hos de udsendte i Kuwait, så godt det nu kunne lade sige gøre af hensyn til dagens operationer.


Se nogle af de første optagelser af danske F-16 i 1980 på Forsvaret.tv

Video om de danske F-16