Spring til indhold Spring til søgning på Forsvaret.dk Spring til højrebar
Gardehusarregimentet
Forsvarets mærke
07. juni 2020

Globalnavigation

clear

Indholdsområde

 
Feltøvelse II 
Felt II
 
10-04-2014 - kl. 11:55
Af Menig Utterslev
 

Beretningen om 3. Deling på Feltøvelse II

130 mand blev tirsdag morgen sendt til Jægerspris, med formålet at nedkæmpe fjenden bestående af deserterede soldater fra Den Kongelige Livgarde, der i et oprørsk forsøg havde dannet en gruppe med det formål at besætte Nordsjælland og hovedstaden.

FELT II

Det fornemmeste kompagni hos Gardehussarregimentet, Livkompagniet, stod i fronten for denne opgave. 3. Deling som var det vigtigste led i denne affære, havde fået til opgave at danne et BSO og ligge klar til at fjenden ville komme fra syd. De trodsede vind og vejr, i et forsøg på at få gravet de perfekte skyttehuller. Timerne gik og stormen tog til, og efterfølgende begyndte soldaterne at bygge deres bioakker. Da natten faldt på, og alle dele af BSO’et var færdiglavet, lød befalingen fra Delingsføreren: Fjenden ville slå til onsdag morgen kl. 08.00.

FELT II

Da befalingen var givet, trak grupperne ud til hver deres dele af BSO’et, og der skulle nu holdes vagter natten over. Soldaterne var trætte, men motivationen var høj, med tanken om at de skulle beskytte deres brødre og søstre der som skulle vinde energi til slaget dagen derpå. Om morgenen sad soldaterne klar i beredskab og ventede på fjenden. Kl. 09.30 lød de første skud, og soldaterne sprang i deres skyttehuller. Ilden fløj til højre og venstre, og antallet af infanterister tog til. Mange fra 3. Deling mistede livet og blev hårdt såret, men de stod fast og kæmpede en brag kamp. Hele dagen fortsatte i beredskab, hvor 3. Deling tog i mod fjenden løbende. Mørket faldt på, stilheden havde sænket sig, og det var endnu en gang tid til Delingsførerens befaling. Fjenden ville igen slå til kl. 08.00 torsdag morgen.

Felt II

Efter det hårde slag var 3. Delings dygtige soldater trætte og udmattede, men der skulle gås patruljer, for at sikre, der ikke lå infanterister på lur i mørket, med dét formål at lave nat angreb. Igen blev der holdt vagt natten over, og ikke megen søvn blev givet. Kl. 07.15 torsdag morgen havde 3. Deling genvundet kampkraft, og var nu klar til det store slag, der var formodet kl. 08.00. Kl 07.30 lød skuddene, og uden tøven sprang mændene i deres skyttehuller. Denne gang troppede et stort antal infanterister og kampvogne op. De svækkede soldater kæmpede en hård kamp, men med indstillingen om at kæmpe til sidste mand. Da slaget var ovre, og sejren var gået til Gardehussarregimentet, drog de trætte men dog stolte soldater tilbage til Slagelse. Sejren blev fejret og de stolte befalingsmænd kunne med sikkerhed sige, at deres soldater havde gjort et godt stykke arbejde.