Spring til indhold Spring til søgning på Forsvaret.dk Spring til højrebar
Gardehusarregimentet
Forsvarets mærke
02. juni 2020

Globalnavigation

clear

Indholdsområde

 
I gang med det nye år 
Soldaterne skålede nytåret ind i alkoholfri champagne, og en del havde givet sig selv en fysisk udfordring at starte det nye år med.
04-01-2010 - kl. 15:13
Af Frank Trier Mikkelsen

Mange danskere går sikkert ind i det nye år med planer om en sundere livsstil. I Helmand gør soldaterne noget ved det. En del af de danske soldater tog hul på nytåret med en  fysisk udfordring i form af halvmarathon, triathlon og DANCON-march.

Nogle friske folk i Price-lejren stod op nytårsmorgen for at kaste sig ud i en halvmarathon.
Nogle friske folk i Price-lejren stod op nytårsmorgen for at kaste sig ud i en halvmarathon.
Foto: Jeanette Serritzlev.

På selve nytårsaften blev der pustet serpentinere og trukket knallerter. Både de store lejre og mindre patruljebaser genlød af truthorn, som vi kender det hjemmefra. Nytåret blev fejret på forskellig vis rundt om i det danske ansvarsområde, men alle steder forsøgte soldaterne at holde traditionerne i hævd.

I patruljebasen Barakzai stod soldaterne selv for at lave en lækker nytårsmiddag. Der blev blandt andet bagt boller over bål og stegt hjemme-marinerede steaks. Folk hyggede sig omkring langbordet hele aftenen, hvor der kom godt gang i selskabslegene og nytårstalerne, inden is-desserten kom på bordet.      

I patruljebasen Barakzai blev der hele aftenen sunget med på musikken, og da de traditionelle nytårsange skulle synges ved midna
I patruljebasen Barakzai blev der hele aftenen sunget med på musikken, og da de traditionelle nytårsange skulle synges ved midnat, blev folk bare ved og ved.
Foto: 1. deling i 3. Mekaniserede Infanterikompagni.

I Camp Bastion og Price samledes folk omkring en storskærm til dronningens nytårstale. Direkte på dansk fjernsyn modtog de dronningens nytårshilsen til alle danske soldater i Afghanistan. Endnu en nytårstradition fulgte derefter, da forsamlingen fik sig et godt grin ved gensynet med ”90 års fødselsdag” inden karaoke-anlægget blev sat til.

Dronningen sendte i sin nytårstale en særlig hilsen til de danske soldater i Afghanistan, som de af soldaterne, der havde muligh
Dronningen sendte i sin nytårstale en særlig hilsen til de danske soldater i Afghanistan, som de af soldaterne, der havde muligheden, så direkte på dansk fjernsyn. Foto: Medcenteret.

Danskerne fejrede mange steder nytåret sammen med de udenlandske styrker, som de deler lejr med. Det resulterede i flere festlige indslag. I Camp Bastion gav de nepalesiske soldater fra et Gurhka-regiment under den engelske styrke en imponerende opvisning med kampsports-våben, som vakte stor begejstring. 

Opvisning med kampsports-våben er ikke noget man ser hver dag i Camp Bastion, og det var næsten ikke til at komme til for nysger
Opvisning med kampsports-våben er ikke noget man ser hver dag i Camp Bastion, og det var næsten ikke til at komme til for nysgerrige tilskuere. Foto: Det Nationale Støtteelement.

Nytårsfesten fortsatte til midnat, da det blev tid til at skåle nytåret ind. Mange steder blev der skrålet med på ”Vær velkommen Herrens år” og ”Kong Kristian stod ved højen mast”, mens kransekagen blev skyllet ned med champagne.

En væsentlig forskel på nytårsfesten i Helmand var dog, at alle de våde varer var alkoholfrie. Dermed kunne soldaterne tage hul på det nye år med friske øjne og gode ben.

Ikke alle havde brug for rene lunger til dagen efter, og de nød i stedet den traditionelle nytårscigar.
Ikke alle havde brug for rene lunger til dagen efter, og de nød i stedet den traditionelle nytårscigar.
Foto: Frank Trier Mikkelsen

Allerede før nytår kastede nogle aktive kvinder og mænd i Camp Bastion sig ud i en til forholdene tilpasset triathlon. Holdvis gennemførte deltagerne udfordringen skiftevis på løbebånd, kondicykel og romaskine i intervaller af 2 minutter i en kortvarig men dog intens konkurrence.

Den 29. og 30. december blev der svedt igennem i lejrens motionstelt i 2 gange 18 intensive minutter. Morten, Lasse og Bjørn fra militærpolitiet løb af med sejren, da de på den korte tid nåede at tilbagelægge sammenlagt 10, 2 kilometer.

Kort men hårdt. De fem hold svedte på løbebånd, kondicykel og romaskine i den kortvarige men intensive triathlon-konkurrence. Fo
Kort men hårdt. De fem hold svedte på løbebånd, kondicykel og romaskine i den kortvarige men intensive triathlon-konkurrence. Foto: Det Nationale Støtteelement.

De fysiske udfordringer fortsatte i Price-lejren nytårsmorgen, hvor en flok havde valgt at stille op til halvmarathon oven på nytårsfesten. I strålende solskin tilbagelagde deltagerne de 21 kilometer i form af 7 runder i lejren. Ingen kunne dog følge med Jacob, som til daglig er sygepasser på Medcenteret, der vandt i tiden 1 time og 24 minutter.

Som altid ved konkurrencerne i lejren blev løbet gennemført med stor hjælp fra Knud, som er lejr-kommandant i Price, samt de mange frivillige, der stod for tidtagning, drikkepost og præmieuddeling.

Ingen kunne følge med Jaocb, der efter 21 kilometer i Price-lejren kunne løbe i mål som vinder med fanen løftet højt. Foto: Medc
Ingen kunne følge med Jaocb, der efter 21 kilometer i Price-lejren kunne løbe i mål som vinder med fanen løftet højt. Foto: Medcenteret.

Igen d. 2. januar var de frivillige i sving, da den femte DANCON-march blev afviklet. Deltagerne gennemførte, som reglerne foreskriver, de 21 kilometer med 10 kilo oppakning på ryggen for at gøre sig fortjent til den eftertragtede medtalje. Med tiden 1 time og 54 minutter sprængte en anden Jacob, kampgruppens SMO (Senior Medical Officer, red.), alle tidligere rekorder på hold 8.

Så de danske soldater har fået en frisk og aktiv start på 2010. Senere i januar måned får de igen rig mulighed for at udfordre sig selv, da der er planer om flere DANCON-marcher i både Camp Bastion og Price.