Spring til indhold Spring til søgning på Forsvaret.dk Spring til højrebar
Gardehusarregimentet
Forsvarets mærke
02. juni 2020

Globalnavigation

clear

Indholdsområde

 
Spejdereskadronen/RC (S) ISAF hold 4a på øvelse i Oksbøl 
Spejdereskadronen (SPJESK) fra II/GHR er planlagt til at indgå i ISAF 4a som en del af forstærkningsbidraget, der udsendes i løbet af efteråret.
23-05-2007 - kl. 11:08

SPJESK er oprindeligt hvervet ved II/GHR m.h.p. at skulle udgøre en del af IRAK hold 10 sammen med et panserinfanterikompagni (PNINFKMP) fra II/LG.

Ved beslutningen om at nedlægge IRAK 10 blev SPJESK valgt til at være den kampenhed, som skulle forstærke det allerede udpegede kompagni fra I/LG.

SPJESK fik derfor tilgang af en del soldater fra PNINFKMP II/LG, som blev nedlagt grundet IRAK missionens lukning.

I uge 17 gennemførte SPJESK (til daglig kaldet ”Spejderne”) deres første større øvelses i Oksbøl. Øvelsen fokuserede på kampeksercits og standardfremgangsmåder i en traditionel kampoperation mod en klart identificerbar modstander, i dette tilfælde ”Det jyske hjemmeværn” forstærket med lidt af ”Det sjællandske hjemmeværn”.

CH SPJESK RECCE 
CH SPJESK RECCE.

Under øvelsen blev der trænet i almindelige kampoperationer, herunder med fokus på sanitetstjenesten. Her stillede hjemmeværnes personel op sminket som sårede fjender og venner. Soldaterne og sygehjælperne kunne så yde førstehjælp helt ude ved ”fronten” og sanitetsgrupperne kunne herefter yderligere stabilisere de sårede og evakuere dem tilbage til et sted, hvor de kunne blive hentet i helikopter.

Træning af sanitetstjenesten
Træning af sanitetstjenesten.

Hele øvelsen blev gennemført med laserduelanlæg på venner og fjender, således at det var helt tydeligt om der var præcis ild i målet, når man bekæmpede fjenden. Hvis man ikke anvender den korrekte fremgangsmåde og bevæger sig lavt i terrænet, så bipper laservesten, og man kan kun ”genoplives” af en kampdommer.

Førerne koordinerer i GRÆRUP
Førerne koordinerer i GRÆRUP.

Generelt klarede SPJESK sig rigtigt godt under øvelsen, og den næste udfordring er så en ny stor øvelse i Oksbøl i starten af juni, hvor der skal trænes i løsningen af de opgaver som venter i Afghanistan.