Spring til indhold Spring til søgning på Forsvaret.dk Spring til højrebar
Gardehusarregimentet
Forsvarets mærke
07. juni 2020

Globalnavigation

clear

Indholdsområde

 
Gardebusch 4. september 1813 
 
15-09-2014 - kl. 10:33

Fanebåndet

”Gardebusch 4. september 1813”

Fanebåndet Gardebusch 4 september 1813

Mod slutningen af Befrielseskrigen 1813-14 blev Napoleons tropper forstærket af danske enheder – herunder enheder fra Gardehusarregimentet.  I løbet af efteråret 1813 fik den styrkede koalition bestående af bl. a. Rusland, Preussen og Sverige så megen fremgang, at Napoleon styrker oftere og oftere led mærkbare nederlag. Koalitionen blev i øvrigt støttet af nyoprettede tyske frikorps, hvis opgave var at opererede i fjendens bagland for herigennem at svække fjenden.  Et af de kendteste korps var Lützowsher Freikorps. Korpset blev nedlagt umiddelbart efter Napoleonkrigenes afslutning. I Gardebusch har man oprette en forening, der årligt højtideligholder Theodor Körners død. Theodor Körner, der blev udnævnt til adjudant for frikorpset, fald i et af slagene ved Gardebusch den 26. august 1813.
Begrundelsen for tildelingen af fanebåndet til Gardehusarregimentet for indsatsen den 4. september 1813 er, at under slaget den 4. september blev husarenheden anvendt på den korrekte og hensigtsmæssige måde – nemlig opklaring og flankesikring.
Området ved Gardebusch bærer kun undtagelsesvis minder om frihedskrigen, så foruden obelisken i Rosenower skov til minde om Theodor Körner, så må man på det lille charmerende museum i Gadebusch for at finde information om slagene ved Gardebusch.

PL-R Karsetne Thuen
Karsten Thuen, OL-R