Spring til indhold Spring til søgning på Forsvaret.dk Spring til højrebar
Gardehusarregimentet
Forsvarets mærke
07. juni 2020

Globalnavigation

clear

Indholdsområde

 
Jubelåret er blæst i gang 
Billeder ved EVAN foto
01-05-2014 - kl. 11:30

Gardehusarregimentets 400-års jubilæum er skudt i gang med et brag. 400 års krigshistorie markeres med et hav af begivenheder i 2014. Siden årets begyndelse har regimentet deltaget i mindehøjtideligheder til markeringen af sine fanebånd med kransenedlæggelser ved såvel Sankelmark (6. februar 1864), Kjøbenhavn (11. februar 1659), Bov (09. april 1848), Dybbøl (18. april 1864), Kolding (23. april 1849) og Slesvig (23. april 1848). Det moderne Gardehusarregiment er et professionelt regiment med kamperfaring fra Eksjugoslavien, Irak og Afghanistan. Ved sin deltagelse i kransenedlæggelserne markerer Gardehusarregimentet sin historiske forbindelse til sine soldater, der tappert kæmpede Danmarks krige gennem de sidste mange hundrede år.

CH HESK saluterer CH GHR

Gardehusarerne indtog København
16. april gennemførte Gardehusarregimentet en rideopvisning på Christiansborg Slotsplads med deltagelse af både De Kongelige Stalde, Den Kongelige Livgardes Musikkorps, Foreningen Politihestens Venner og Søværnets Tamburkorps. British Aerospace Electronics, der producerer og leverer infanterikampkøretøjet CV-9035, der er blandt andre bruges af Gardehusarregimentets panserinfanterikompagnier, var vært ved en reception i Hofteateret.

Oberst kammerherre Tommy M. Paulsen byder velkommen i hofteateret

Her kunne de indbudte deltagere nyde aftenens forestilling, der var imponerende velbesøgt.

Estandardvagt

Rygtet om husarernes rideopvisning havde spredt sig vidt og bredt gennem alle tænkelige metoder. Dagen før red Gardehusarregimentets Hesteskadron et byridt gennem København, hvor de hilste på københavnerne og delte flyers ud til næste aftens show. Klokken 20.00 var 1.500 mennesker således samlet på slotspladsen for at følge med i aftenens underholdning, da regimentschefen, Oberst Tommy Paulsen bød velkommen til et storslået show. I løbet af de næste to timer leverede Gardehusarerne og de andre deltagere et omfattende og alsidigt show med alt fra dressur og eksercits til karetkørsel, ”riot control” og hæsblæsende kamp til hesteryg – et show der blæste både publikum og Christiansborg bagover.

Den Kongelige Livgardes Musikkorps

Blod, sved og smilende mennesker.

Marathonløbet skydes igang

26. april var Gardehusarkasernen i Slagelse ramme om en helt utroligt velbesøgt og succesfuld begivenhed: Gardehusarregimentets 400-års Jubilæumsløb. Løbet, der var arrangeret i et samarbejde mellem Regimentet, Team Hechmann Sport og Business Slagelse, havde 818 forhåndstilmeldte løbere, men da tilmelding på dagen også var mulig endte løbet med at have næsten 1.000 deltagere. Der var mulighed for at stille op i fire forskellige kategorier; et 2-km. børneløb, et kvartmaraton, et halvmaraton og et fuldt maraton. Der var også en separat kategori med maraton for håndcykler, hvor medlemmer af Dansk Håndcykelklub deltog.

Glade løbere

Flere tusinde mennesker lagde i dagens anledning vejen forbi Gardehusarkasernen, hvor løbet havde start og mål.

Et af feltets yngste løbere

I det blændende solskinsvejr, udviklede dagen sig efterhånden til lidt af en festdag med både beredne patruljer fra Hesteskadronen et utal af pansrede køretøjer fra Gardehusarregimentets Veteran Panser- og Køretøjsforeningen og I Gardehusarbataljon, underholdning fra Musikkorpset fra Hjemmeværnet i Roskilde, der havde taget opstilling ud på ruten, og mere end tusind pårørende der leverede en helt uvurderlig støtte til de hårdt arbejdende løbere.

Gevinsten for gennemførelse

Ruten, der tog løberne gennem både Antvorskov Øvelsesterræn og Slagelse by, var smuk, men krævende og de mange løbere måtte levere en hård og helhjertet indsats, der i rette husarånd blev belønnet med en rigtig flot medalje.

Jubelårets videre forløb
Gardehusarregimentet fortsætter fejringen af sit 400-års jubilæum året ud med en stribe begivenheder og events. Markeringen af regimentets 16 fanebånd vil fortsætte året ud, idet regimentet mindeligholder sine triumfer og faldne helte på slagmarken.
23. august gennemføres der et pansertræf på Gardehusarkasernen i Slagelse. Et stort antal af både moderne og historisk panser vil i denne anledning demonstrere deres kapabiliteter ved en opvisning, og køretøjerne vil efterfølgende kunne besigtiges helt tæt på. Adgangen til pansertræffet er åbent for offentligheden og ganske gratis.

Stor interresse for de pansrede køretøjer

13. september afholdes et internationalt hesteshow på Gardehusarkasernen med deltagelse af både danske og internationale topryttere. Ryttere fra det danske OL-landshold i dressur med Hendes Højhed Prinsesse Nathalie i spidsen deltager i showet. Det kommer til at være et hesteshow i særklasse og billetter sælges til en pris af 100 kr. gennem Billetnet.
Den 17. november 2014 fejrer regimentet sin egentlige fødselsdag og markerer i forbindelse hermed en gang for alle sin historie som et regiment i krig gennem 400 år.