Spring til indhold Spring til søgning på Forsvaret.dk Spring til højrebar
Gardehusarregimentet
Forsvarets mærke
07. juni 2020

Globalnavigation

clear

Indholdsområde

 
Klar til alt! 
 
01-07-2013 - kl. 15:09

Flere hundrede husarer har forberedt, øvet og klargjort til udsendelse til henholdsvis Kosovo, Afghanistan og overgang til den nyoprettede beredskabsstyrke. Den missionsorienterede øvelse, MRX ISAF 16, var den sidste prøvelse inden de skarpe opgaver går i gang.

Af Nicholas Lundgard, presseofficer ISAF Hold 16

Gardehusarregimentet har altid stillet soldater og enheder til forsvarets internationale operationer. Uanset om en enhed skal overgå til 30 dages beredskab, løse en bevogtningsopgave i Kosovo eller udsendes til Afghanistan, så har de seneste mange måneder budt på udfordrende opgaver og rutinering af færdigheder.

Store dele af DANCON ISAF Hold 16 opstillet under øvelse i OKsbøl
Store dele af DANCON ISAF Hold 16 opstillet under øvelse i Oksbøl.

Det næste hold danske soldater rejser i slutningen af juli til Helmand provinsen i Afghanistan. Fra GHR udsendes staben for II Panserinfanteribataljon (II GHR) med oberst Kenneth Pedersen i spidsen samt sikrings-eskorteenheder fra Opklaringsbataljonen (III GHR) på Bornholm.
Panserinfanterikompagniet fra II GHR (1/II GHR), som lige nu er et af de mest veluddannede kompagnier i hæren, overgår til den nyetablerede beredskabsstyrke, som med 30 dages varsel skal være klar til at rykke ud til verdens brændpunkter. Ligeledes skal en deling fra II GHR (2/II GHR) stå for sikring og bevogtning af den franskledede lejr Novo Selo i Kosovo på KFOR Hold 29.
De mange måneders øvelse og uddannelse kulminerede i juni, hvor samtlige enheder deltog i den stort anlagte missionsorienterede uddannelse (MRX ISAF 16), som med 1. Brigade ved roret blev gennemført i og omkring kendte naturperler som Urkok Bjerge, Selager og Markstrøm i Oksbøl.
Øvelse, besøg og lidt mere øvelse
Under den afsluttende øvelse kiggede den britiske brigadegeneral, Brigadier James Woodham, forbi Oksbøl lejren, hvor han bl.a. mødte den nyudnævnte chef for 1. Brigade, brigadegeneral Per Orluff Knudsen, og chefen for DANCON ISAF 16, oberst Kenneth Pedersen. Den britiske brigadegeneral, som står i spidsen for de kendte Desert Rats fra 7th Armoured Brigade, som er danskernes nærmeste samarbejdspartnere i Helmand, besøgte en række enheder ude i terrænet og inde i lejren. Enheder, som inden længe vil være under formel, britisk kommando i Afghanistan.
- Jeg glæder mig personligt til at arbejde sammen med briterne i Afghanistan, og har stor tillid til deres måde at anvende vores enheder på. De seneste års skarpe indsættelser sammen med briterne har skabt en gensidig respekt og forståelse for, hvad vi hver især er gode til. Briterne er imponeret over vores isenkram og ikke mindst over vores danske soldater, som de har kæmpet side om side med de seneste ti år, siger oberst Kenneth Pedersen, chef for DANCON ISAF 16.

Brigadier James Woodham sammen med oberst Kenneth Pedersen
Brigadier James Woodham sammen med oberst Kenneth Pedersen.

Hold krudtet tørt – og vær lynsnar i handling
På øvelsens sidste aften afholdt feltpræst Ole Bach Piekut en feltgudstjeneste ved søen i Oksbøl lejren. I Afghanistan kommer feltpræsten til at gennemføre ugentlige gudstjenester for de udsendte soldater. Prædiken handlede om det ordentlige menneske, som under kald og ansvar uselvisk udfører sin gerning. Uanset om det er postbuddet hjemme, der hver dag bringer posten rundt, eller soldaten der drager langt væk fra Danmark for at kæmpe for fred og frihed. Alle de soldater, der ikke var i gang ude i terrænet med at runde øvelsen af, deltog i gudstjenesten ved den smukke sø i lejren.


Feltgudstjeneste i det fri
Feltgudstjeneste i det fri.

Den missionsorienterede, afsluttende øvelse i Oksbøl markerede på mange måder, at en æra med husarer indsat i hårde kampe i Helmand snart er slut. Med enheder indsat i både Afghanistan, Kosovo og på højt, hjemligt beredskab, skal Gardehusarregimentet også fremadrettet være klar til at kunne indsætte enheder i en række forskellige scenarier rundt om i verden – ofte på samme tid. Fra indsættelse i bløde, fredsbevarende operationer, til udsendelse til hårdere fredsskabende kampoperationer. Dog altid lynsnar i handling, og klar til at kæmpe og vinde, hvis det kræves.
God vind husarer!

Du kan læse mere og se billeder fra den afsluttende øvelse på Facebook siden her: https://www.facebook.com/mrxisaf16