Spring til indhold Spring til søgning på Forsvaret.dk Spring til højrebar
Gardehusarregimentet
Forsvarets mærke
07. juni 2020

Globalnavigation

clear

Indholdsområde

 
Løb og kast med slyngbold 
Af KP K.N. Frandsen/HESK
07-10-2014 - kl. 13:58

Løb og kast med slyngbold
er hvad du eksempelvis skal igennem, for at erhverve det tyske idrætsmærke - som er et officielt tysk udmærkelsestegn.
”Velkommen til Tyskland” – lyder SMS-beskeden, man straks modtager, efter at have passeret landegrænsen mellem Danmark og Tyskland. Hvilket bevidner om, at vi nu igen, er på vej mod Flensburg Stadion, for at erhverve det tyske idrætsmærke.
Vejen til stadion, fører os igennem den indre by. Langsomt triller vi forbi de mange udendørs cafeer og beværtninger der ligger på de små ensrettede, og brostensbelagte gader. Den gamle købstad tager sig ud fra sin smukkeste side - og vejret er perfekt til udendørs aktiviteter. Det er forår, let overskyet, ca. 18 graders varme, og en let brise mærkes i ansigtet.

Medaljen

Et officielt udmærkelsestegn
Det tyske idrætsmærke, er et officielt tysk udmærkelsestegn. Hvilket fremgår af de tyske ordens-bestemmelser (Ordensgesetz) – og står opført som bæreberettiget udmærkelsestegn i ”Gesetz über Titel, Orden und Ehrenzeichen”.
Præcis ligesom det danske DGI-idrætsmærke, tilskrives udmærkelsen som en dekoration i DeMars, og som må anlægges og bæres på vores uniform M/69, som enten båndspænde eller som pin-broche.

Krav for at erhverve
Idrætsmærket, tager udgangspunkt i de 4 grundlæggende motoriske færdigheder – og består således af prøver i følgende kategorier;

Ausdauer
Kraft
Koordination
Schnelligkeit

Et par glade deltagere, fra team SLGI aus Dänemark.

Vi skal bestå én prøve, i hver af de 4 forskellige nævnte kategorier. Samt aflægge en svømmeprøve. I hver kategori, er der 4-5 forskellige valgbare prøver, hvor krav for at bestå, er bestemt af leve-alder. Skema med tider jf. køn og alders-inddeling m.m. kan ses på www.deutsches-sportabzeichen.de.

Der kan eksempelvis, i kategorien ”ausdauer” (udholdenhed), frit vælges mellem disse 5 prøver – og det er blot den ene prøve, du selv vælger ud af disse fem prøver - du skal gennemføre inden for tidsgrænsen, for at bestå kategorien ”ausdauer”:

3000 meter løb
10 km løb
7,5 km Walking/Nordic Walking
20 km Cykling
800 meter svømning

Når alle, de valgte prøver, i de 4 kategorier samt svømmeprøven, er bestået – lægges det samlede antal point sammen, som afgør om man erhverver det tyske idrætsmærke i enten guld, sølv eller bronze.

7½ omgange
på stadion-banen, svarer til 3000 meter. Vi valgte alle, at starte med at løbe 3000 meter på tid, da det er en, for os velkendt prøve. Vores egne forventninger var høje, og allerede inden start snakkede vi om de forskellige løbe-tider og krav, og om vi ville kunne få 2 eller 3 point.
Vi klarede alle kampen mod uret, indenfor de forskellige alders-betingede tidsgrænser – og de første point var dermed i hus.

Herefter videre til næste kategori, som førte til Campusbad Flensburg med (gratis) shuttle-bus.
I kategorien ”schnelligkeit”, valgte Line, Patrick, Anders og M.C.B., at svømme på tid.
Svømmeprøven er igen aldersbetinget – dvs. leve-alder afgør hvor meget tid, man har til rådighed, for at bestå.
Halvdelen af det store 50-meters bassin, i Campusbad Flensburg, var til dagen reserveret af arrangørerne, til afvikling af svømmeprøverne. Meget imponerende, ”ordning muss sein” !
Flere point kom i hus, og humøret steg gradvist.

Team SLGI, med vores tyske kontakt-person i midten.

Frandsen ville dog, i kategorien ”schnelligkeit”, i år prøve en rigtig sprint – og valgte at blive tilbage på stadion, for at løbe en sprint. Kravet for guld, er 50 meters løb, på under 8,3 sekunder, i hans aldersklasse - som udløser 3 point. Også her, steg humøret gradvist, efter gennemførelse indenfor tidsgrænsen.

Medizinball
I kategorien ”kraft” – havde vi valget mellem at kaste med Medizinball, udføre et almindeligt kuglestød, kast med 15 kg sten eller længdespring (afsæt med samlede ben).
Patrick demonstrerede overlegent sidste år, hvordan man med begge hænder, kaster en 2 kg Medizinball. Derfor valgte vi alle i år, at kaste en Medizinball – i forhåbning om, at vi kunne opnå de maksimale 3 point, i denne kategori.

”Neeeeej” – udbrød Line, efter første kast, mens hun smågrinte. Der var overtrådt. Medizinball
kan kastes som et almindeligt indkast, man kender fra fodbold. Eller med tilløb og rotation om egen akse, eller som kuglestød – kun fantasien sætter grænser for, hvordan man udfører. Alligevel lykkedes det ikke altid. Line og den tyske official, blev dog hurtigt enige om, at det blot var en prøve-kast, og ikke det rigtige gældende point-kast.

Efter kategorien ”kraft”, begyndte vi nu for alvor, at tænke over, hvor mange point vi hver især manglende, og om vi samlet kunne opnå guld eller sølv.

Koordination
Den sidste prøve skulle nu gennemføres. I lighed med sidste år valgte vi alle at kaste en schleuderball i kategorien ”koordination”.

Schleuderball, er en slyngbold på 18 cm i diameter, der vejer præcis 1 kg. Der er indsyet en lille læderstrop, så man kan udnytte centrifugalkraften bedre når man kaster slyngbolden. Teknik samt udførelse er lidt ligesom et hammerkast, dog kun med én hånd.
 
Det lyder utroligt nemt, blot at kaste en 1-kg slyngbold, eksempelvis 35 meter. Men når man starter med let tilløb, og rotaion om egen akse, inden slyngbolden kastes – er det pludselig ikke så nemt alligevel. Og godt vi havde adskillige forsøg, inden gældende og dermed det pointgivende kast blev udført.

Vi havde dog trænet i forvejen, og i forbindelse med turen sidste år, indkøbt vores egen schleuderball, samt studeret diverse film-klip på www.youtube.com - for lige at lure lidt på udførelsen m.m.
Ingen af os stolte husarer, der på dagen repræsenterer SLGI, Slagelse Garnisons Idrætsforening, ville risikere at tage hele vejen til Tyskland, og så blive til grin - ved eksempelvis at kaste slyngbolden ind i sidenettet, eller helt udenfor den afmærkede bane.

Efter bestået udførelse, registreres resultatet og point straks på det udleverede ”prüfkarte”.

Flensburger Sportabzeichentag
er et civilt sportsarrangement – med det overordnede formål, at gøre idræt tilgængelig for alle, samt fremme lysten til at dyrke motion, gennem hele livet.
Arrangementet afholdes én gang årligt, af Flensburg Sportverband e.V., og er en åben sportsdag, hvor alle byens borgere opfordres til at komme og deltage - og i det hele taget, have en god og sjov dag i idrættens tegn, med familie og venner.

”Aus Seeland !” – udbrød den ene official, med store øjne og dyb forundring i stemmen – da Frandsen på flydende tysk, fortalte ham, at vi alle var kørt fra Slagelse til Flensburg, kun for at deltage i Flensburger Sportabzeichentag.
De tyske arrangører kunne faktisk huske os, fra sidste år - og genkendte os straks, ved ankomst til Flensburg Station tidligere på dagen.

Er du interesseret i at erhvere det tyske idrætsmærke, kan jeg oplyse, at vi selvfølgelig igen til næste år, kører til Flensburg for at deltage i 7. udgave af Flensburg Sportabzeichentag. Dato for afholdelse til næste år, offentliggøres i løbet af foråret 2015, på hjemmesiden www.flensburger-sportabzeichentag.de.
Kan du ikke vente, kan du aflægge gældende prøver – hver torsdag aften mellem 18:00 og 20:00, i løbet af hele sommersæsonen, på Flensburg Stadion. Svømmeprøven kan aflægges hver lørdag, i Campusbad Flensburg, året rundt.

Væskepenge fra SLGI
Tak til Forsvarets Dag i Slagelse, KN T. Munch fra GSE/GHR, og SSG P.S. Sally fra I/GHR -  som alle har bidraget med merchandise, og gaver m.m., til uddeling til arrangørerne samt diverse gæster, på dagen.
Meget stor tak til SLGI, Slagelse garnisons idrætsforening – der har støttet med væskepenge til indkøb af drikkedunk, gel og powerbarer. SLGI, har ligesom Flensburg Sportverband e.V., til formål, at ”fremme og vedligeholde medlemmers interesse for idræt”. Og derfor ville SLGI selvfølgelig gerne støtte vores deltagelse, i 6. udgave af Flensburger Sportabzeichentag.

Bling til uniformen
Dagen indbragte 1 x guld og 3 x sølv. Førstegangs-deltager M.C.B., erhvervede guld, hvilket er utroligt flot. Tyskerne var virkeligt imponeret over hans sjipning med doppeldurchschlag, i kategorien ”koordination”.

Det var på tide, at sige farvel og på gensyn, til den gamle købstad, og køre hjemad til Slagelse.
Med ordene auf wiedersehen, kram og faste håndtryk, takkede vi de tyske arrangører for en god dag. Vi fik taget de sidste billeder, og uddelt vores medbragte specielle gave, til vores tyske kontakt-person.

Med et stort smil på læberne, satte vi os trætte og tilfredse ind i bilerne. Selvom udmærkelsen, hverken er en decideret orden, medalje eller anden rigtig hædersbevisning – og faktisk kun er et lille sports-udmærkelsestegn, er man som husar selvfølgelig altid stolt over, at have gennemført og erhvervet et officielt udmærkelsestegn, som må bæres på vores uniform.