Spring til indhold Spring til søgning på Forsvaret.dk Spring til højrebar
Gardehusarregimentet
Forsvarets mærke
29. maj 2020

Globalnavigation

clear

Indholdsområde

 
Nye værnepligtige på stuerne og nye heste i staldene ved Hesteskadronen. 
 
17-02-2015 - kl. 14:41

Musa Qala under træning.
Musa Qala under træning.

Hesteskadronens heste holder desværre ikke evigt. Derfor bliver der regelmæssigt indkøbt nye heste for at holde antallet oppe på ca. 75, som er det antal, der skal bruges for at kunne træne Hesteskadronens to rytterdelinger og Trompeterkorpset samt løse de ceremonielle opgaver, fortæller eskadronchef major Casper de Renouard.

Chefen for Hesteskadronen flankeret af de flotte farver 
Chefen for Hesteskadronen flankeret af de flotte farver, der symboliserer Hesteskadronen.

En af de sidst ankomne heste som er indskrevet i Hesteskadronens indmønstringsbog er vallakken Musa Qala fra 2006. Som det fremgår af bogen, har den et stangmål på 169 cm og har fået stamnummer 10, som det også fremgår af hestens navneskilt på boksen i stalden.

I mønstringsbogen bliver alle heste skrevet ind
I mønstringsbogen bliver alle heste skrevet ind, når de tilgår eskadronen og ligeledes skrevet ud, når de forlader eskadronen. Det er altid blevet gjort i en bog og sådan bliver det ved med.


Når der skal indkøbes heste til Hesteskadronen, foregår det typisk ved, at en af Remontesektionens remonteryttere tager rundt og besigtiger heste, der er til salg. Remonte er en betegnelse for en hest, som stadig er under grunduddannelse i hæren. Hvis en hest så passer umiddelbart i stangmål og farve, der er f.eks. ingen røde heste ved eskadronen, og temperament, så aftales det typisk, at den kommer på prøve i tre uger ved eskadronens remontesektion til yderligere afprøvning før et købstilbud afgives til sælger.  
 
Musa Qala under ældste delings eksercitstræning
Musa Qala under ældste delings eksercitstræning

Navngivningen af heste ved Hesteskadronen følger et sindrigt system, så f.eks. heste som er født i 2006 skal navngives med forbogstavet M, 2007 med N, 2008 med O og så fremdeles. For et par år siden blev det indført, at Gardehusarregimentet også gerne vil mindes nogle af de steder, hvor vores soldater har gjort tjeneste og gjort det godt. Det betyder nu, at der i staldene og på foldene ved Hesteskadronen går en Kandahar, en Kabul og nu også en Musa Qala rundt. 
 
Alle heste har deres egen boks med tilhørende navneskilt
Alle heste har deres egen boks med tilhørende navneskilt
.

En ny hest kan ikke bare lige komme fra en civil tilværelse som fx spring- eller dressurhest, og så indgå blandt de heste, der deltager i eskorterne. Der kan gå alt fra et par måneder og helt op til et par år, før hestene er tilstrækkeligt trænet af remonterytterne og vænnet til den eksercits og lydkulisse, som der kan være, når Gardehusarerne fx rider Nytårskur eller Sommertogt for Hendes Majestæt Dronningen.
Hvornår Musa Qala er klar til at indgå i Hesteskadronens byridt, Ambassadørmodtagelser, Sommertogter m.m., må tiden vise, men den er i hvert fald godt på vej.  
 
Ældste deling under sabeleksercitstræning
Ældste deling under sabeleksercitstræning