Spring til indhold Spring til søgning på Forsvaret.dk Spring til højrebar
Gardehusarregimentet
Forsvarets mærke
22. juli 2019

Globalnavigation

clear

Indholdsområde

 
Turen der forvandlede drenge og piger til mænd og kvinder 
Af Gardehusar Dianalund og Tingbjerg
04-11-2013 - kl. 11:23

REX tur 7-10 oktober 2013

Rex-turen startede mandag den 7. oktober klokken 00:01. Vi havde fået oplyst, hvad vi måtte medbringe, og hvad vi ikke måtte medbringe, og omkring 5-6 tiden blev vi jaget op af vores befalingsmænd. Efterfølgende blev ført ned i gymnastiksalen for at kontrollere om alle havde medbragt deres ting. Samtidig var der mulighed for at kontrollere, hvem der havde prøvet at smugle ekstra chokolade, cigaretter m.m. med på turen. Da alle var blevet kontrolleret, blev der hentet våben, gjort klar til kamp, kigget på kort og af sted det gik. Første stop var en skov nær Sorø, hvor vi havde noget undervisning og teori omkring selve Rex-turen. Efterfølgende stod den på hvil og spisning, samt indøvelse af de forskellige ting, som vi skulle bruge til nattens strabadser. Da natten så faldt på blev det tid til at få sin udrustning og iværksætte den tildelte opgave. Hver gruppe skulle gå et bestemt antal kilometer ud til enten objekt 1, 2 eller 3. Her skulle grupperne observere i mindst 30 minutter, inden de måtte fortsætte til delingens samlepunkt, hvor vi skulle gennemføre en vandpassage.

Vandpassage

Trods mørke, kulde og meget våde menige, var humøret stadig i top. Lettere pressede og kolde måtte vi skynde os at få tørt tøj på, da vi havde en deadline for næste samlingspunkt, der lå flere kilometer væk. Her ventede en række lastbiler på os. Efter 20 minutters tid i lastbilerne havnede vi et stykke uden for Slagelse. Herfra gik turen mod et ODO, hvor vi så skiftevis kunne hvile samt vedligeholde vores udrustning, mens der hele tiden var 3 vagtposter besat. Efter et par timer blev vi vækket for at iværksætte næste opgave. Opgaven gik ud på at angribe et fjendtligt område. Efter et veludført angreb fik vi nedkæmpet fjenden, hvor vi efterfølgende ransagede området og fandt en kasse med fisk, samt forskellige grøntsager og vand. Det betød naturligvis, at der var aftensmad til en flok trætte og sultne menige. Da vi kom tilbage skulle vi tilberede vores fisk hver især. Ikke alle havde heldet med sig under tilberedningen, som i visse tilfælde endte med rå fisk og meget hårde kartofler. Efter måltidet var der genfundet ny energi og kampkraft til næste opgave. Derefter ventede vi på mørkets frembrud, så vi kunne rykke videre i skjul af mørket. Ruten blev betegnet af vores DF som "lille", men det var den bestemt ikke. Den følgende nat stod på ca. 20 lange og for nogle, meget hårde kilometer gennem forskelligt TN. Alle var efterhånden både presset på søvn, og feltrationen var snart tom. Efter ca. 10 km ankom vi til vores nye samlingspunkt, hvor vi havde en kort pause til at hvile, inden vi skulle iværksætte et baghold på to lastbiler. I næsten en time lå vi og observerede, før at lastbilerne endelig kom. Angrebet blev iværksat, KØTJ blev hurtigt ryddet, og med os fra lastbilerne tog vi 3 kasser. En til hver gruppe i delingen. Hvad kasserne indeholdt, var ikke oplyst, men vi havde en ide om, hvad der gemte sig i dem. Efter bagholdet vendte vi tilbage til samlingspunktet, fik vores udrustning på og drog atter af sted ud i mørket. Vi havde nu de sidste godt 10 kilometer foran os, hvor to lastbiler igen ventede på os. Efterhånden som vi nåede samlingspunktet, var daggry atter over os. Intetanende omkring hvad der nu skulle ske, væltede 28 trætte, men meget seje menige op i lastbilerne, klar til næste udfordring, som bestod af en gruppekonkurrence i Sorø grusgrav, som var den sidste prøve for at blive husar og få det omtalte Rex-mærke. Konkurrencen bestod af en tur ca. halvvejs rundt om grusgraven, hvor man i gummibåd skulle ro alle fra gruppen over på den anden side og tilbage til start, mens kanonslagene sprang om ørene på en. Samtidig skulle vi hele tiden medbringe vores kasse fra bagholdet rundt på hele turen.

Gummibådsrace

Da vi kom ud af gummibåden, skulle vi nu løbe den modsatte vej af grusgraven og om til et reb, som førte på tværs af grusgraven. Opgaven var at hive sig halvvejs ud på rebet, hænge i armene og anmode om tilladelse til at blive Husar, springe i vandet og svømme ind.

Passage over grusgrav

Efter den lille svømmetur i det kolde vand, gjaldt det om at skynde sig op på en høj som udgjorde målet. Her fik vi champagne, snacks og selvfølgelig vores velfortjente Rex-mærker, som havde gemt sig i den kasse, vi havde haft med os siden bagholdet. Der blevet taget hul på champagnen, og sammen i grupperne blev der skålet. Da alle grupper havde afsluttet gruppekonkurrencen, gik turen endelig tilbage til Gardehusarkasernen, hvor vi nu blot havde vedligeholdelsen tilbage, før Rex-turen for alvor var slut. Stolte og glade, en smule beskidte og meget trætte, gik vi til appel med vores nyerhvervede Rex-mærker, som vi hver og en havde fortjent.

Gennemført REX tur

Og dette var afslutningen på den tur som forvandlede drenge og piger, til mænd og kvinder.