Spring til indhold Spring til søgning på Forsvaret.dk Spring til højrebar
Gardehusarregimentet
Forsvarets mærke
28. maj 2020

Globalnavigation

clear

Indholdsområde

 
Gardehusarregimentets mærke 

Beslutningen om at lade fremstille et nyt mærke til Gardehusarregimentet var en følge af forsvarsforliget af maj 1999, hvor Sjællandske Livregiment, Gardehusarregimentet og Danske Livregiment blev sammenlagt den 1. januar 2001 på Antvorskov Kaserne under navnet Gardehusarregimentet.

GHR's nye mærkeDet nye regimentsmærke blev godkendt af Hendes Majestæt Dronningen den 22. december 2000, og blev udleveret til alt personel ved Gardehusarregimentet den 22. juni 2001.

Regimentsmærket er en hestemaske med Christian den 4´s kronede monogram lagt på et skriftbånd med valgsproget ”IN ACTIC ESTO VOLUCRIS” som betyder ”vær lynsnar i handling”.

Christian den 4`s kronede monogram henviser til, at det var ham der som regent den 17. november 1614 oprettede den nationale milits og som en del af denne ”Sjællandske Kompagni”, der er Sjællandske Livregiments stamregiment.

Den pansrede hestemaske kan ses som et symbol på de pansrede enheder et moderne kamptropregiment består af, samt Gardehusarregiments tilknytning til hesten.

Regimentsmærket er fremstillet i to legeringer, og fremstår i dag som regimentets samlingspunkt.

Slutteligt skal nævnes, at Gardehusarregimente fejrer sin fødselsdag den 17. november.