Spring til indhold Spring til søgning på Forsvaret.dk Spring til højrebar
Værnsfælles Forsvarskommando - Hærstaben
Forsvaret
17. oktober 2017

Globalnavigation

clear

Indholdsområde

 
De kom, de så, de sejrede... 
Panserbataljonen holdt fanen højt under patruljekonkurrencen, DRAGON RECON 2005 i Italien, 6. - 10. oktober 2005.
04-11-2005 - kl. 11:26

Af PL Helle Reinhold Els, STESK/I/JDR

Forberedelserne.
Torsdag, 6. oktober 2005, kl. 0700 på Dragonkasernen i Holstebro.
Uden for bygning 17 stod 10 mand klar til at rejse til Italien for at deltage i patruljekonkurrence DRAGON RECON 2005.

Panserbataljonen skulle deltage med to firemandspatruljer, Danish Dragoons 1, fra 4 MEKINFKMP og Danish Dragoons 2, fra SPEJSEK/STESK. Derudover stillede vi et forbindelseshold til den italienske øvelsesledelse.

I ugerne op til konkurrencen trænede vi målrettet til opgaverne i Italien.

Vi trænede bl.a. færdigheder i befrielse af gidsel i bebygget område, orientering i mørke, angreb på post, viden om krigens love, genkendelse af udenlandske uniformer og våben samt knob og stik til anvendelse i forbindelse med enkelttov-bro over kløfter.

Træning til gummibådssejlads

Træning til gummibådssejlads

Terrænet vi skulle arbejde i var bjergrigt, og vi gennemførte derfor to natøvelser i særligt kuperet terræn, for at forberede os bedst muligt fysisk og psykisk til de 24 timers patruljeøvelse under lunere himmelstrøg.

Afgang.
Flyveren afgik torsdag morgen fra Karup til Napoli med mellemlanding i Kastrup og München.

Vel ankommet til Napoli erfarede vi to alvorlige ting: Vores bagage var ikke kommet med fra Kastrup, hvilket betød, at vores udrustning og uniformer stadig befandt sig i Danmark. Det italienske lufthavnspersonel talte kun gebrokkent engelsk og kunne ikke se vores problem. Heldigvis dukkede bagagen senere op.

Vi blev afhentet i lufthavnen og kørte med militærbussen de ca. to timers kørsel til kasernen, Capone Barraks.

Adskillelse og samling af italienske våbenKonkurrencens vilkår.
Søvn blev der ikke meget af, idet vi skulle stille klar til morgenmad klokken 0700.

Da vi fik serveret maden, udbrød første mand spontant "is that all?".
Menuen bestod af et krus sød te/kaffe og en pakke med vafler, af den slags vi spiser til dessert sammen med is. Det var dét, og der var ikke mulighed for at tage to gange eller købe noget andet.

Fredag formiddag gik med at gøre udrustningen klar, blive gjort bekendt med adskillelse og samling af de italienske våben samt modtage briefinger om konkurrencen.

Italienernes engelskfærdigheder besværliggjorde briefingerne lidt, men vi klarede os igennem på tegnsprog, og håbede at vi havde forstået de generelle principper for konkurrencens discipliner.

Pointen i briefingerne var dog klar nok.
De 19 deltagende patruljer skulle gennemføre konkurrencen med ca. 20 minutters mellemrum, og alle skulle igennem ca. 14 forskellige poster.

Imellem posterne skulle bevægelsen foregå til fods, og fjenden i området var bevæbnet med softgun-geværer. Patruljerne blev kun udstyret med våben på enkelte af disciplinerne. Derfor var det ikke muligt at besvare evt. fjendtlig beskydning undervejs.

STARTEX.
Klokken 1830 fredag aften stod vores to danske patruljer klar til at begynde konkurrencen.

Regnen silede ned, og det var ved at være mørkt.
Første disciplin var udrustningskontrol. Det bestod i at kontrollere tilstedeværelsen af en række genstande, som øvelsesledelsen vurderede, at patruljen burde have med. Der var ikke de store forskelle på italiensk og dansk opfattelse, og patruljerne klarede sig godt.

Anden disciplin var adskillelse og samling af tre forskellige italienske håndvåben, på tid. Og selvom patruljerne kun havde prøvet det en enkelt gang før, så klarede de sig bemærkelsesværdigt godt.

De næste discipliner var gummibådssejlads og gennemgang af minefelt. Vi klarede os godt, og italienerne troede, at vi var specialstyrker - vi valgte at lade dem blive i troen.

Opstilling af PVR MILAN var næste opgave, men da batteriet åbenbart var dødt, blev opgaven aflyst og alle fik toppoints.

Et par af de andre discipliner blev også aflyst, bl.a. pga. for stærk strøm i den flod, hvor vi skulle have gennemført vandpassage.
Regnen tog til, og vi blev kørt tilbage til kasernen for at vente til det blev lyst. Vi fik to timer indendørs, som vi brugte til at få lidt varm mad, tilberedt på vores enkeltmandsbrænder på toiletgulvet.

Danish Dragoons 1, klar til gidselbefrielse.

Danish Dragoons 1, klar til gidselbefrielse.

0400 kørte vi ud i terrænet igen, for at blive sat af ca. 5-6 km fra næste post, som var befrielse af gidsel.

Hver patruljemedlem modtog et softgun-gevær, så vi kunne angribe en mindre klynge huse og befri gidslet, som var hårdt såret.
Gidslet skulle befries og bæres til et sikkert område, hvor vi skulle nedkalde en helikopter og få ham evakueret.

Patruljerne anvendte ild og bevægelse i makkerpar, det bedste de havde lært. De nedkæmpede fjenderne og gennemførte indbrud i hus, inden gidslet blev taget på nakken og båret i sikkerhed.
Herefter var det "bare" at få ham forbundet og helikopteren rekvireret over radioen.

Danish Dragoons 2, med gidslet i brandmandstag.

Danish Dragoons 2, med gidslet i brandmandstag.

Næste opgave var en quiz om krigens love, som patruljerne fik besvaret uden de store problemer.

Efter ca. 1500 m. march ankom vi til en skydebane, hvor vi skulle skyde med shutgun Franchi Spas 15 mm. Der var så meget rekyl, at vi kun måtte skyde hofteskud mod de 5 lerduer, der var stillet op til hver mand.

Det var svært, men ret sjovt, og det lykkedes da at få ram på de fleste.

Skydning med Fanchi Spas 15 mm.

Skydning med Fanchi Spas 15 mm.

De næste to opgaver var ikke umiddelbart noget, vi havde trænet.
Først var der angreb på post uden gevær, men udrustet med to plastic håndgranater! Ikke så nemt, men det gik da nogenlunde.

Derefter skulle der tages biologiske prøver fra forurenet vand, med noget der lignede bakteriedyrkelse, der hørte til i et laboratorium. Vi forsøgte os frem, og løste opgaven tilfredsstillende, selvom det ikke var helt efter bogen.

Sprængning af murværk med standardladning havde vi nogenlunde styr på, dog blev den italienske ingeniør noget forvirret over vores måde at lave en ringledning på. Han mente vi skulle sprænge én ladning af gangen, men han godtog vores opgaveløsning, selvom han så noget tænksom ud.

Sidste opgave var panserkending, hovedsageligt i italienske køretøjer. Vi kunne kun de amerikanske navne på de italienske vogne, så klarede vi os ikke særligt godt i denne sidste disciplin.

ENDEX og præmieoverrækkelse.
Klokken var 1430 lørdag eftermiddag, da vi havde været igennem alle opgaverne og var nået tilbage til kasernen.

ENDEX, så skal mudderet skylles af.

ENDEX, så skal mudderet skylles af.

Vi var våde og en smule trætte, men i godt humør. Nu skulle vi bare have et varmt bad og noget mad, så var vi klar til at tage til præmieoverrækkelse næste morgen.

0930 præcis stod vi klar, men vi var de eneste, ud over de britiske teams, der var trådt an. Italienerne begyndte at stille højtaleranlægget op og ca. 25 minutter senere lignede det så småt en parade.

Præmieoverrækkelse.

Præmieoverrækkelse.

Endelig var alle 19 hold på plads, og vi kunne begynde paraden. En parade, som skulle vise sig at vare en time og udelukkende foregå på italiensk.

Danish Dragoons 2, SPJSEK, modtog tre pokaler, men det var først efter paraden at det blev klart for os hvorfor.
Vi blev nr. 2 samlet, nr. 1 af udenlandske hold og nr. 1 i "udrustningskontrol, samling og adskillelse af våben, gummibådssejlads og gennemgang af minefelt".

Tillykke!

Danish Dragoons 2, SPJSEK/I/JDR, med deres pokaler.
 
Danish Dragoons 2, SPJSEK/I/JDR, med deres pokaler.

Så gik turen hjemover. Vi landede i Kastrup 2330 og overnattede i København, inden vi fløj til Karup mandag morgen.
Mandag klokken 1200 sluttede vores tur i Holstebro.

Vi havde en fantastisk oplevelse og lærte en masse nye ting, som vi kan bruge i fremtiden. Det var en udfordring at repræsentere Danmark i denne patruljekonkurrence, og vi håber alle på, at dette bliver en tilbagevendende begivenhed for Panserbataljonen.