Spring til indhold Spring til søgning på Forsvaret.dk Spring til højrebar
Værnsfælles Forsvarskommando - Hærstaben
Forsvaret
18. oktober 2017

Globalnavigation

clear

Indholdsområde

 
Skiftedag i Chaghcharan 
Der har været skiftedag ved det litauiske Provincial Reconstruction Team (PRT) i Chaghcharan. Det første hold litauere er nu taget hjem og erstattet af friske kræfter.
09-12-2005 - kl. 10:28

Af major Klaus Steffensen, FSNAAL
ÆDR (DA)LI PRT/ISAF

Tiden op til rotationen var præget af en markant og naturlig længsel efter at komme hjem, idet ingen af litauerne har haft orlov, og kun få har været på "rest and recreation" i Kabul eller Herat.

Den 23. november blev den litauiske hærs dag fejret med en parade, hvorunder beretningen om oprettelsen af hæren i 1918 blev læst op. I Litauen er denne dag en festdag for alle i hæren, og i alle garnisonsbyer er der parader og sportskampe mellem hold fra garnisonen og de lokale sportsklubber. Denne tradition var forsøgt overført til Chaghcharan, hvor der nogle dage tidligere var blevet spillet en fodboldkamp mellem PRT'et og den lokale fodboldklub.

Banen levede ikke helt op til europæisk standard - blandt andet manglede den detalje, som kaldes græs - afgrænsningen var lavet som riller i jorden, og der var nogle besynderlige ekstra streger i straffesparksfelterne. Dommeren havde videre et letsindigt forhold til fløjten, som han anvendte på de besynderligste tidspunkter.

Dette medførte ikke nødvendigvis stop i spillet. Under alle omstændigheder tiltrak kampen en stor og entusiastisk menneskemængde, der faktisk blev vidne til en spændende og underholdene kamp. Efter en jævnbyrdig første halvleg kom der gang i scoringerne.

I lang tid førte litauerne 1-2, indtil "Chaghcharan United" fik udlignet til 2-2, hvorefter dommerne skyndte sig at fløjte kampen af. På dette tidspunkt havde anden halvleg varet 58 minutter! Set med neutrale øjne kunne ingen af holdene dog være utilfredse med dette politisk korrekte resultat. 

Konditionen skal holdes vedlige.

Konditionen skal holdes vedlige.

Den sidste torsdag i november fejrer amerikanerne Thanksgiving, og da lejren drives af det amerikanske firma Kellogg, Brown & Roots, blev højtiden ikke glemt i Chargcharan. Spisesalen - kaldet DFAC (Dining Facility) - var i dagens anledning pyntet med papirkalkuner samt bannere og duge med "Happy Thanksgiving".

Menuen var selvfølgelig kalkun (bedømt på størrelsen kunne det nu godt have været en struds) med alverdens tilbehør, et enormt frugtbord, diverse kager samt is. Og som drikkevarer blev der serveret alkoholfri vin.

Overdragelsen af kommando mellem de to hold blev gennemført 29. november af chefen for den litauiske hær, der var fløjet ned med en del af det nye hold fra Litauen. Litauerne har en aftale med det amerikanske luftvåben om at blive transporteret frem og tilbage med de store C-17 transportfly. Dette har tilsyneladende ikke den allerhøjeste prioritet i USA, for deployeringen ned var præget af aflysninger, udsættelser og forsinkelser, hvilket medførte en del nervøsitet blandt de, der skulle hjem.

Nerverne blev dog dulmet lidt i den nyåbnede messe. På trods af, at den såkaldte "two can rule" (to dåseøl pr. mand) er gældende, var det første holds sidste dage i messen kendetegnet ved megen larm og latter. Vi danskere forsøgte tappert at holde ud, men det skal her indrømmes, at timevis af karaoke på litauiske ikke er noget, vi vil savne voldsomt, når missionen er slut.

Parti fra Chaghcharan

Parti fra Chaghcharan

På den danske front har vores patrulje været på orlov i Danmark. Perioden op til patruljens orlov var præget af megen uregelmæssighed for transportflyene i ISAF. PRT'et modtog stort set ingen fly, så vi besluttede at lade patruljen køre til Kabul frem for at risikere, at de ikke kom hjem. Patruljen er nu tilbage efter velfortjent orlov og igen i gang med sine opgaver, hvilket vil blive beskrevet i næste nyhedsbrev.

I staben fortsætter arbejdet sin vante gang. Netop nu er to stabsofficerer hjemme på orlov, så her er Danmark for tiden kun repræsenteret med chef og analytiker i efterretningssektionen. Selve virket i efterretningssektionen skal jeg ikke komme alt for dybt ind på her, men jeg kan dog oplyse, at det i vid udstrækning drejer sig om at komme til bunds i de lokale magtstrukturer.

Afghanistan styres i flere "lag", hvor det officielle med regeringen i Kabul, provinsernes guvernører og de forskellige instanser som politi, hær og sikkerhedstjeneste ikke nødvendigvis er det afgørende.

På samme måde som i Europa for århundreder siden, opretholdes magtbalancen i provinsen ofte af lokale "krigsherrer", der fungerer som en blanding af den udøvende og dømmende magt i deres større eller mindre områder. Disse krigsherrer har ofte kæmpet mod såvel Sovjetunionen og Taliban, og de råder derfor over bevæbnede styrker.

Et igangværende regeringsprogram - kaldet Disbandment of Illegal Armed Groups - er iværksat for at sætte en stopper for disse krigsherrers magt, så man kan få tilstande, der med tiden kan kaldes normale (?). Det er derfor vigtigt at vi er i stand til at skabe et overblik over disse krigsherrer og blandt andet deres områder og styrker.

Problemet med opløsningen/afvæbningen af krigsherrerne er imidlertid, at det grundlæggende strider mod en levevis, der gennem århundreder har været normen i landet og som har vist sig virkningsfuld såvel overfor de mange nationer, der har forsøgt at erobre Afghanistan, samt som et middel til at opretholde en grad af orden internt i Afghanistan.

485 Km til Kabul

Kabul 485 Km.