Spring til indhold Spring til søgning på Forsvaret.dk Spring til højrebar
Værnsfælles Forsvarskommando - Hærstaben
Forsvaret
18. oktober 2017

Globalnavigation

clear

Indholdsområde

 
ISAF: Parlamentets åbning – Jul hos vikingerne – skifte på felthospitalet 
Åbning af parlamentet
Mandag d. 19. december vil blive en mærkedag i Afghanistans nyeste historie.
27-12-2005 - kl. 10:52

Af feltpræst Alex

Da skulle det nye parlament samles for første gang. Parlamentet er det første demokratisk valgte i over 35 år.

Åbningen blev markant med besøg af USA’s vicepræsident Dick Cheney, som var i Afghanistan på et kort besøg for at markere begivenheden. Præsident Hamid Karzai var naturligvis også til stede og holdt åbningstalen.

I løbet af de følgende dage arbejdede man i parlamentets to kamre for at få afgjort valget af formand og næstformand.

Flere af vore danske forbindelses hold (FO’er) har været meget engagerede i forbindelse med parlamentsåbningen – også af sikkerhedsmæssig art – før, under og efter.

Heldigvis forløb det meste stille og roligt.

Kan det virkelig blive jul, når man er så langt væk hjemmefra
Ja, sådan har nogle i vikingernes familie- og vennekreds nok spurgt sig selv. Læs videre og få svaret.

Juleaftensdag blev travl lige fra morgenstunden. I flere dage havde der været intens aktivitet i vores "feltrations-køkken", hvor forberedelserne til juleaftensmaden har været i støbeskeen. Det blev et herligt juletraktement med en kæmpefrokost – enhver dansk viking værdigt.

Vi priste os lykkelige over, at vi ikke skulle være henvist til det tyske feltkøkkens menu en juleaften, som stod på "Bockwurst und Kartoffelsalat". Det skal dog siges, at der til frokost skulle være serveret en god julemad – hvis ellers man havde lyst og mulighed for at stå i kø i langt over ½ time.

Dagen før juleaften fik vi af tyskerne dette ca. 6 m høje juletræ, som hastigt blev rejst og pyntet – i den frostkolde aftenluft dansede vi juleaften om træet

Dagen før juleaften fik vi af tyskerne dette ca. 6 m høje juletræ, som hastigt blev rejst og pyntet – i den frostkolde aftenluft dansede vi juleaften om træet

International markering af julehøjtiden
Om eftermiddagen kl. 14.00 var der i "Planet Kabul" inviteret til fælles international markering af julehøjtiden, hvor mange soldater fra forskellige nationer deltog.

Her blev juleevangeliet oplæst på engelsk og siden i uddrag på andre sprog heriblandt svensk og dansk. Salmen "Glade jul" er kendt i utallige lande, så vi sang første vers på mange nationers modersmål.

Glimt fra den internationale markering af Julehøjtiden i "Planet Kabul

Glimt fra den internationale markering af Julehøjtiden i "Planet Kabul"

Som afslutning spillede "organisten" bl.a. Jingle Bells, hvor vi alle sang og "rokkede" med af hjertens lyst. Jo, det blev en festligt og en fin markering af julens budskab, hvor vi med rum for det nationale kunne være fælles i det internationale.

Dansk julegudstjeneste med besøg af danske gæster
Senere havde vi vores egen danske julegudstjeneste. Hertil havde vi inviteret andre danske civile og militære personer.

Den danske Charge d’Affair Jens Haarløv med frue og en del andre danske deltog. I gudstjenesten fik vi bl.a. indslag fra Shubidua med sangen "Den Himmelblå" og et lille kig til Julemanden.

En særlig god oplevelse var det at høre så mange danske stemmer synge med på julens dejlige salmer – hver i sit eget toneleje.

Udsnit af deltagerne fra den danske julegudstjeneste

Udsnit af deltagerne fra den danske julegudstjeneste

Efter gudstjenesten var der "udvidet Kirkevand" i lejrens bordtennistelt, som var ryddet og pyntet til formålet. Her blev der budt på et glas rødvin eller en sodavand og lidt julegodter.

At være civil dansk i det fremmede er ofte en ret ensom position. Så betyder det endnu mere at kunne være sammen med andre danske, som f.eks. til en dansk julegudstjeneste - og under afslappede former at kunne hilse på hinanden og ønske hinanden en "Glædelig Jul!".

Selv om vi danske på mange måder er præget af tidens overfladiske "væren sig selv nok", så giver det en særlig samhørighed at være dansk i det fremmede.

Julemad som var en dansk viking værdig
Kl. 19.00 kunne vi sætte os til det helt store julefrokostbord med alle de gode sager, som man havde kunnet skrabe sammen hernede. Med ved bordet var også nogle få danske udsendinge her i Kabul, som var vores gæster i julen.

Varm julemad – såsom and, flæskesteg, gås eller kalkun med kartofler, brun sovs og rødkål – har vi ikke mulighed for at lave til så mange.

Som det ses af Menuen til juleaften var der nok for enhver smag

Som det ses af Menuen til juleaften var der nok for enhver smag

Men maden var god og rigelig – også selv om det ikke lige var traditionel juleaftensmad.

I løbet af måltidet underholdt vi os bl.a. med pakkespil – det gav humøret en ekstra skrue opad.

Glimt fra messen juleaften – gaverne til pakkespillet er klar

Glimt fra messen juleaften – gaverne til pakkespillet er klar

Dans om juletræet
Omkring kl. 22.20 bevægede vi os ud i det kolde nattemørke (-3 til 4 grader). Ude på terrassen dansede vi om det ca. 6 m høje juletræ, hvis fod var af den dyre slags - to komplette hjul til en Eagle. Her sang vi første og sidste vers af en blanding af danske julesange og salmer.

Derefter kom turen til at synge julen ind for alvor. Vi tog hinanden i hænderne, og mens vi for fuld skrue sang "Nu det jul igen", så løb vi den store rundtur i vores Camp Viking – flere måtte hurtigt give op – naturligvis grundet den tynde luft og ikke grundet de julemadsfyldte maver!

På vejen ind i messen igen fik vi alle to små julegaver – et par firmareklamegaver, men dog af den nyttige slags, som enhver soldat kan anvende. Nogle få havde desuden fået tilsendt julegaver fra deres regiment.

De private julegaver pakkede de fleste op alene i deres beboelsesfabber.

Resten af aftenen gik med at hygge sig med hinanden. Flere benyttede muligheden for at telefonere og ønske deres nærmeste en glædelig jul.

Jo, det blev også jul for os hernede! Vi vikinger kan – nytåret kan også bare komme an!

Enkelte måtte naturligvis passe vagten. Men de fik masser af god julemad og julegaver med og kunne så hygge sig der.

Tid til afsked og til velkomst
I ugen op mod jul var det tid til at tage afsked med doktor Jan, i daglig tale kaldt Tuxøe, og sygeplejerske Jonna, hvis tid hernede på felthospitalet er ovre.

Jonna og Jan klar til afrejsen fra Camp Viking

Jonna og Jan klar til afrejsen fra Camp Viking

Vi vikinger siger tak for samværet med jer hernede – det var godt og fornøjeligt. Vi ønsker jer alt godt for fremtiden!

Men det blev også tid til at byde doktor Berth velkommen i vikingernes flok, som ny dansk kirurg på felthospitalet. Sygeplejeafløserens ankomst må afvente nytårets komme.

Godt Nytår
En del af jeres udsendte har i dagene op mod jul været plaget af luftvejslidelser og andet, som har givet sengeleje et døgn eller to. Desværre er alle ikke helt på stikkerne endnu.

Men ellers har vi det godt og humøret er i top.

Juledag var stilledag i lejren for alle, som ikke havde vagttjeneste. En afslapningsdag som flere benyttede til at nyde solens varme stråler midt på dagen.

Til aften kunne vi alle spise os mætte i de rigelige rester fra den overdådige julemad.

Ikke dårligt siger vi – men også med en særlig tak til Ebbe og Senior, som har stået for julemaden.

Her ser vi frem mod nytårsaften og – ja nu kan vi ikke lade være med sige det højt imellem hinanden – naturligvis ser vi også frem til, at afløsningen vil være lige om hjørnet, når det nye år er brudt frem.

Vi sender vore tanker og hilsner til jer alle med ønsket om et GODT NYTÅR!

Vi glæder os til et snarligt GENSYN!