Spring til indhold Spring til søgning på Forsvaret.dk Spring til højrebar
Værnsfælles Forsvarskommando - Hærstaben
Forsvaret
17. oktober 2017

Globalnavigation

clear

Indholdsområde

 
Vagt og observation 
Ugeavis om uge 44 ved DA/PRT Feyzabad, Afghanistan
16-11-2005 - kl. 14:16

Af kaptajn Lars Skjærris Olsen, sektionsfører MOT 4

Den nu forgangne uge har blandt andet budt på fire dages vagt ovenpå lejrens bunker, hvor vi fra tid til anden har tjansen med at observere terrænet omkring Camp Feyzabad og landingsbanen. Der er imidlertid intet sket - og heldigvis for det - så det bliver ikke det tema, der kommer til at præge dette ugebrev.

I september stemte den afghanske befolkning om, hvem der skulle beklæde sæderne i henholdsvis det nationale og de provinsielle parlamenter. Stemmerne er nu blevet endeligt talt op, og det afghanske folks repræsentanter har for første gang haft mulighed for at lade deres nyvalgte besidde deres taburetter i de demokratiske institutioner rundt omkring i landet.

Således også i Feyzabad, hvor Provinsrådet havde den første samling. Vores rolle var at være klar til at køre ind i byen og observere, men da der heller ikke her skete noget - og heldigvis for det - bliver det heller ikke dette tema, som skal kildre jeres læsende øjne.

Derimod skal temaet være en patrulje til landsbyen Kazdeh i Wardooj-distriktet - det er nu nogle herlige navne, de holder sig her på egnen... MOT 3 der normalt kører i Wardooj er hjemme i Danmark på leave, så MOT 2 og 4 fik mulighed for at se lidt andre dele af Badakhshan.

Formålet med patruljen var at levere en masse madrasser og tæpper til landsbyskolen, så børnene ikke skal sidde på kolde sten i de uopvarmede klasseværelser. Senere skal de også have syv telte, da der ikke er plads nok til alle eleverne i skolebygningens få klasseværelser. Vi havde i øvrigt fået ingen ringere end Chefen med ud på patruljen.

Han gjorde en god figur, men forsyningsbefalingsmanden havde også forsynet ham med stort set alt inden for arktisk overlevelsesudstyr, så han ikke skulle lide nød.

Turen derned var temmelig lang og tog syv timer på en mildest talt elendig vej. Det meste af vejen løb i en dal langs en flod med høje bjerge på begge sider, og alle træerne var klædt i det sene efterårs gule, røde og brune farver. Vi har lige haft to dage med uafbrudt regn, der er faldet som sne i bjergene, så toppene havde fået et pænt hvidt lag. Lang tur, som sagt, men ganske meget pænt at kigge på. Folk smilede og vinkede langs hele ruten, som det efterhånden er kutyme langt de fleste steder hernede.

Dall og Bejrkhof på en repareret bro - den holdt til alle bilerne.

Dall og Bejrkhof på en repareret bro - den holdt til alle bilerne.

Også i landsbyen blev vi vel modtaget af skolens leder og landsbyens ældste. Vi fik hurtigt overdraget materialerne og fik lov til at overnatte i skolebygningen. Vi har frost stort set hver nat, så kan vi få tag over hovedet, siger vi pænt ja tak.

Byens beboere bærer puder ind.

Byens beboere bærer puder ind. 

Dall og Bøtker i MOT 4 har efterhånden opnået så megen kulinarisk kompetence, at de med deres Trangia-sæt og lidt hakkede løg kan forvandle den mest genstridige spagettiskrue til en saftig t-bone steak med kartoffelbåde, salatbuffet og whiskeysauce… sådan smager det i hvert fald. Det er i hvert fald ikke på patruljerne, at vi taber i vægt.

Dall og Bøtker kokkerere, til flere kokkehuer, i et af klasseværelserne.

Dall og Bøtker kokkerere, til flere kokkehuer, i et af klasseværelserne.

MOT 1 fik grundet flymæssige forviklinger hjemme i Danmark en ekstra uges leave. Ifølge planen skulle de snart dukke op her i Feyzabad, men man skal jo aldrig tage sådan noget for givet. Det sidste leavehold er MOT 2, der allerede er begyndt at få fjerne blanke øjne, når de kigger op mod bjergene, der omkranser lejren og byen.

De har pludselig også fået overmåde stor interesse i vejrudsigten. Ja, det betyder meget at kunne komme hjem og få pustet ud.
Og ellers er der ikke sket det helt vilde - og det er jo dejligt. Og så er det jo snart jul - heldigvis for det.