Spring til indhold Spring til søgning på Forsvaret.dk Spring til højrebar
Værnsfælles Forsvarskommando - Hærstaben
Forsvaret
17. oktober 2017

Globalnavigation

clear

Indholdsområde

 
Donnachies kokke klarer køkkenet 
De danske soldater fra DANCON/ISAF, der deltager i øvelsen Herrick Eagle i det østlige England, er langt fra mors kødgryder. Men det betyder ikke, at de behøver gå sultne i seng under den to uger lange øvelse. For når warrant officer Donnachies hær af kokke står klar i feltkøkkenet, kan soldaterne få stillet sulten.
30-01-2006 - kl. 11:28

Af Jacob Pries, presseofficer HOK

- Good evening Sir. Would you like some vegetables with the pasta?
Den venlige forespørgsel kommer fra en af de 11 engelske militærkokke, der lige nu har vagten i feltkøkkenet. Imens bliver den tætte luft blandet med dampen fra de store madfyldte kogefade og høj popmusik fra en henslængt ghettoblaster.

Ansigterne er rødmossede og koncentrerede, mens kartoffelvandet koger, friturefedtet syder, og de sidste detaljer på desserten bliver rettet til. De første forventningsfulde middagsgæster har allerede taget plads i den 1000 kvm. store spisehangar.

Kokke rykker i felten
Der er i alt 22 kokke i feltkøkkenet, som leverer tre daglige måltider til de 1400 soldater, heriblandt 175 danskere fra DANCON/ISAF, der deltager i øvelse Herrick Eagle. Kokkene arbejder i to-holds skift. De første indfinder sig i feltkøkkenet allerede klokken 3.30 om natten, og de sidste lukker ned klokken 22.30. Derimellem servicerer de alt fra sultne sergenter til brødflove basser. Og de to kokkehold tager deres opgave meget alvorligt.

- Det betyder meget for en soldat, at han kan få serveret et godt, varmt måltid mad, selv når han er træt og beskidt. Hvis vi gør vores arbejde godt, kan vi holde moralen høj, og derfor spiser vi ikke bare folk af med stuvning, forklarer warrant officer Donnachie, der har ansvaret for køkkenet. Bag ham bugner et bord af flødedesserter.

Kokke rykker i felten

14 menuer og to klager
I aften kan de danske soldater indtage borde og bænke i spisehangaren og mæske sig med blandt andet pasta i baconsauce, bøffer, bønner og fire slags dessert. Og hver dag byder på nye menuer. I løbet af øvelsen kæmper køkkenholdet sig igennem 14 forskellige dagsmenuer med flere valgmuligheder. Soldaterne fra DANCON/ISAF kommer i hvert fald til at opleve gastronomisk variation i den interimistisk indrettede hangar.

Men selv om Donnachie og hans 21 kokke kæmper for at holde køkkenet kampklart, har de allerede fået et par kritiske kommentarer med på vejen.

- Ja, jeg må jo erkende, at der har været et par folk forbi og klage. Men de var heldigvis kun utilfredse med portionernes størrelse, smiler Donnachie

14 menuer og to klager