Spring til indhold Spring til søgning på Forsvaret.dk Spring til højrebar
Værnsfælles Forsvarskommando - Hærstaben
Forsvaret
18. oktober 2017

Globalnavigation

clear

Indholdsområde

 
1. Jyske Brigade øver forsvar 
På heden i Oksbøl har 2200 soldater fra 1. Jyske Brigade og 250 mand fra Hjemmeværnet trænet i forsvar hele ugen. Ingeniørerne har lagt feltbroer, kampvogne og pansrede mandskabsvogne har kæmpet både dag og nat og panserværnshelikoptere har svævet lavt over trækronerne.
14-05-2004 - kl. 10:09
Sidste brigadeøvelse med værnepligtige
Selvom de store brigadeøvelser ikke nødvendigvis er forskellige, har denne øvelse dog været noget ganske særligt. Det er formentlig sidste gang, at en øvelse i denne størrelsesorden har deltagelse af værnepligtige soldater. Når det kommende forsvarsforlig bliver vedtaget, forsvinder den nuværende værnepligt nemlig, og 1. Jyske Brigade kan meget vel gå hen og blive hærens nye professionelle brigade. For de værnepligtige på øvelsen er det derfor sidste chance for at få lov til at være med, når den enorme samling af infanteri, ingeniører, kampvogne og helikoptere øver sig i at samarbejde.

image
Værnepligtig Anika Petersen, Prinsens Livregiment med sit TOW raketstyr.

Banditter i baglandet
Normalt øver hærens enheder kamp mod konventionelle styrker. Men på ugens øvelse risikerer brigadens enheder også at støde på små, irregulære styrker langt fra frontlinien. Det er soldater fra hjemmeværnet, der er hoppet i gamle uniformer for at spille bevæbnede banditter. De laver sabotageaktioner og baghold mod brigadens enheder. Et scenarium, der ligger meget tæt op ad virkeligheden for de danske og udenlandske soldater i Irak.

image
Bykamp fra hus til hus under aftenens brigadeøvelse.

Inspiration fra østfronten
Som nævnt er øvelsen fokuseret på forsvar og kører efter en doktrin, der er udviklet med inspiration i tyskernes kampe på østfronten 1943-45 med et moderne brush-up. Kampen foregår først i en bevægelig kamp, hvor man ikke prøver at standse fjenden, men derimod at lede ham ind i en række baghold for at svække ham, inden han når frem til de egentlige forsvarsstillinger. Derefter forsøger man at standse fjenden ved de egentlige forsvarsstillinger, der er indrettet som en front af støttepunkter eller pindsvinestillinger, hvorfra enhederne skal kunne kæmpe til alle sider.

Pakket ind i pigtråd
De enkelte stillinger er nedgravede, omgivet af minefelter og pakket ind i NATO-pigtråd. Mellemrummene mellem støttepunkterne giver mulighed for, at man nemmere kan lave modangreb med sine kampvogne, hvis fjenden skulle have sat sig fast i kampstillingen. På østfronten mistede russerne 10 kampvogne for hver tysk, de ødelagde, så doktrinen har i hvert fald dengang bevist sit værd. Øvelsen i Oksbøl varer indtil torsdag aften.

image
En infanterigruppe entrer hus under indtagelse af "Brikby"