Spring til indhold Spring til søgning på Forsvaret.dk Spring til højrebar
Værnsfælles Forsvarskommando - Hærstaben
Forsvaret
18. oktober 2017

Globalnavigation

clear

Indholdsområde

 
SADDAMS HENRETTELSE 
Retssagen mod Saddam Hussein er blevet ført i henhold til irakisk lovgivning af det irakiske retssystem.
30-12-2006 - kl. 12:23

Af: Fungerende chef for den danske bataljon oberstløjtnant Peer Rouff.

Det er en irakisk domstol, der har gennemført hele retshandlingen mod Saddam Hussein. Og det er en irakisk domstol, der har vurderet at Saddam Hussein skulle dømmes til døden. Det har de militære styrker ikke indflydelse på.
 
Indtil videre er der ikke nogen meldinger om, at det at Saddam Hussein er blevet hængt har nogen indflydelse på situationen her i den sydlige del af Irak. Der har været nogle få rapporter om det, vi kalder ”happy shooting”, hvor folk skyder i luften for at fejre en begivenhed, men det er stadig for få til at sige noget generelt om situationen.
 
Saddam Hussein var sunni muslim. Her i den sydlige del af Irak, hvor den danske bataljon opererer, bor der primært shiamuslimer.
Historien viser, at Saddam Hussein rettede nogle alvorlige angreb mod den shiamuslimske befolkning her i området (især i 1991 efter første Golf krig). Det er svært at forudsige hvilke reaktioner, der vil komme i forlængelse af hængningen.
 
I den næste uge falder der 4 irakiske helligdage, som kan afføde reaktioner fra lokalbefolkningen. Vi er opmærksomme på eventuelle reaktioner, men lige nu venter vi og ser. 

Den danske bataljon vil fortsat løse sine opgaver med skærpet opmærksomhed.
Vi foretager ikke særlige tiltag udover de sikkerhedsforanstaltninger, vi opererer med til dagligt.