Spring til indhold Spring til søgning på Forsvaret.dk Spring til højrebar
Værnsfælles Forsvarskommando - Hærstaben
Forsvaret
18. oktober 2017

Globalnavigation

clear

Indholdsområde

 
Storstilet operation i Basra 
IRAK: I nat gennemførte danske og britiske enheder en storstilet operation i Basra. Fire irakere er tilbageholdt efter operationen.
08-12-2006 - kl. 18:40

Af kaptajn Mai Eriksen, presseofficer.

Selve operationen foregik i Basra, hvor der har været flere angreb på danske og britiske enheder. Da operationen gik i gang i nat, blev flere steder i Basra by gennemsøgt på samme tid.

Det skulle gå stærkt i nat. Når man udfører operationer i Basra, skal man undgå at være for længe på samme sted, ellers giver det militsstyrkerne tid til at samle sig og angribe. Og
Basra er en by, hvor der er gennemført mange angreb på de danske og britiske styrker.
 
Med operationen i nat er nogle af de formodede bagmænd blevet tilbageholdt. Sammen med de indsamlede beviser, der ledte styrkerne på sporet af de tilbageholdte, vil den ammunition, de våben og sprængstoffer, der blev beslaglagt under operationen, udgøre grundlaget for anklagerne, når de tilbageholdte kommer for en irakisk domstol.

På samme tid
Da de danske og britiske styrker fra Den Danske Bataljon trillede ud af hovedvagten i går aftes, var målet at finde frem til en række irakere, der er mistænkte for at stå bag nogle af angrebene på de internationale styrker. Som led i en koordineret operation, hvor omkring 1000 soldater deltog, indledte soldaterne operationen på samme tid på flere forskellige lokaliteter i Basra.

Det var ikke alle soldater, der deltog direkte i razziaerne. Der er mange opgaver, der skal løses under en operation. Basra er en millionby, og alene i det danske ansvarsområde i Al Hartha bor der omkring 250.000 mennesker. Der er store områder, som skal sikres, så der ikke kommer angreb på enhederne under razziaerne, og mange områder og veje skal for eksempel gennemsøges for vejsidebomber.

Den Danske Bataljon og den britiske underafdeling, som danskerne til dagligt arbejder sammen med, gennemførte razziaen på deres mål på omkring 30 minutter. Danske militærpolitifolk og ingeniørsoldater med speciale i sprængstoffer støttede briterne med indsamling af beviser. De indsamlede beviser førte til, at briterne tilbageholdt to irakere, som senere vil blive stille for en irakisk domstol.

I det ”danske” område
Operationen foregik delvist i det danske ansvarsområde, og de danske enheder, som har stort lokalkendskab, kunne derfor let hjælpe briterne rundt i området. Der var også danske enheder, der hjalp med til at sikre mod angreb udefra under razziaen. Der deltog cirka 250 danske soldater i alt i operationen.

I løbet af den store operation blev der fundet våben og ammunition samt klargjorte vejsidebomber. Britiske enheder kunne tilbageholde fire irakere i alt på baggrund af det bevismateriale, de danske soldater og britiske enheder fandt under hele operationen. De fire irakere er stadig tilbageholdt.

Den danske Bataljon har efterhånden gennemført en del operationer i samarbejde med britiske soldater. Operationen i går viste, at soldaterne fra de to nationer arbejder godt sammen. Det er afgørende for, om den slags operationer skal lykkes, at enhederne kender hinandens måde at arbejde på, og at alle kender deres rolle under operationen, og når enhederne forlader området igen.