Spring til indhold Spring til søgning på Forsvaret.dk Spring til højrebar
Værnsfælles Forsvarskommando - Hærstaben
Forsvaret
18. oktober 2017

Globalnavigation

clear

Indholdsområde

 
Infirmeri og sanitetsdeling fungerer fint uden patienter 
KOSOVO: Og når der ingen patienter er, så er der ikke nogen, der er kommet til skade
23-10-2006 - kl. 15:01

Kan et infirmeri og sanitetsdeling fungere uden patienter

Her uge 42 i Kosovo, kunne man være lidt fræk og spørge: Kan et infirmeri og en sanitetsdeling fungere uden patienter. Svaret er: Jo tak det går udmærket. Man kan faktisk sige når der ingen patienter er, så er det fordi at der ikke er sket skader på personer og det er en god ting.

Af Sygeplejerske Klaus Østergaard

Det er selvfølgelig lidt overdrevet, men vi er indtil videre, endnu ikke blevet belastet af for mange patienter eller udrykninger, men det er ofte vilkårene når man indgår i et beredskab.

Derfor ligger vi dog ikke bare på den lade side, da Forsvaret altid har en god ide til at holde sig skarp. Niveauet for vores træning er stadig højt, vi har fuldstændig styr på vores materiel og udstyr, og faglige emner bliver ofte diskuteret.

Falcon øvelsen

Falcon øvelsen

Nu er situationen da som sagt heller ikke den, at vi bare sidder og venter. Vi indgår jo i hele bataljonen, og går ind med vores viden og kunnen hvor der er behov. Ved for eksempel den store DANCON march i uge 40, var vi med til at holde deltagerne gående.

Forstået på den måde, at vi punkterede vabler og tapede fødder ind, som lavede vi ikke andet.  Forskellige soldater fra diverse delinger er blevet undervist i at, tape fødderne ordentlig ind, og soldaterne tog så denne viden med til sine soldater i delingerne. Under selv marchen, var vi ude på posterne langs ruten, samt i lejren, parat til at hjælpe dem, der ikke havde fulgt de gode råd og vejledninger.

Vi var også en gruppe der gik selve DANCON marchen. Det var hårdt, vådt og koldt, men vi kom ind i en fornuftig tid.

DANCON MARCH

DANCON MARCH

Vi har også haft en gruppe udstationeret med panserinfanteristerne, da de skulle lave et nyt ansvarsområde at kende.

Vi sygeplejersker har været med Liaison Monitoring Team ude og vurdere sundhedsforholdene ude i de små byer, og vi har givet vores overskuds materiale og medicin til lokale læge kliniker.

Rent socialt er vi også en velfungerende gruppe. Der er dog enkelte gange, hvor vi halvgamle ryster lidt på hovedet af de unge soldaters tidsforbrug foran deres computer, men omvendt så ryster de sikkert også på hovedet over vores prioteringer, såsom tirsdags banko hos KFUM og en kop øl i messen.

For ikke at få lejrkuller, sørger vi for, at komme ud af lejren så ofte som muligt, og når formålet er relevant. En tur forbi Main er ofte populært, da shoppemulighederne er store, og man kan købe den bedste Thai massage der findes i hele Kosovo.

Indkøbene foregår i butikker som er etableret af nogle lande som deltager i KFOR missionen.

Her kan der handles billigere end, hvad man førhen kendte som toldfrit. Butikkerne er oprettet for, at udsendte personel kan køber varer som er kendt fra deres hjemlande.

Så det er spændende at komme ind i de andres nationers butikker og se hvad deres udvalg af varer er.

Uden for lejren begrænser kontakten til de lokale sig til en let hilsen, men vi oplever ikke en egentlig fjendtlig indstilling, nærmest bare en accept.

Jeg var her tilbage i 1999 på hold 1, og jeg kan med glæde se, at de er kommet langt med genopbygningen. Der ser ud som om, at der bliver bygget som aldrig før, og de har travlt for at blive færdig til vinteren. I nat havde vi for første gang nattefrost, og det er tydeligt, at det hurtigere bliver mørkere.

Så er orlovssæsonen jo indledt, hvilket skaber lidt mandefald her. Desuden starter R&R turene også snart, og disse er også ved at være overtegnet. Vi ved godt, at dem der er hjemme på orlov nu, hygger sig med deres familie og venner.

Jeg tror dog også, at det, at skulle tilbage her til lejren, er gjort lidt lettere med det sammenhold, arbejdsklima og sjove indfald som jeg synes kendetegner sanitetsdelingen.