Spring til indhold Spring til søgning på Forsvaret.dk Spring til højrebar
Værnsfælles Forsvarskommando - Hærstaben
Forsvaret
17. oktober 2017

Globalnavigation

clear

Indholdsområde

 
Medaljeparade ved Den Danske Bataljon 
Livgardens Musikkorps kom på besøg og spillede ved medaljeparaden i Camp Olaf Rye
07-11-2006 - kl. 08:59

Af Jørgen Pedersen, major, staben

Det er en kendt sag, at missionerne modtager mange gæster hjemme fra Danmark, og Camp Olaf Rye minder ofte om Københavns Hovedbanegård med gæster, der enten myldrer ind af porten eller ud af den igen, og uge 44 har været en travl uge på dette punkt… en meget travl uge!

Udover besøg af chef for Den Kongelige Livgarde, HOK-sikkerhedseftersynsdelegation med fem personer, chefen for Det Danske Internationale Logistik Center, generatorteknikere, så dukkede et større selskab op ved lejrporten, nemlig Den Kongelige Livgardes Musikkorps ledsaget af sangerinden Trine Gadeberg (tip-tip-tip-tip-oldebarn af general Olaf Rye) samt to journalister fra Jydske Vestkysten, i alt 43 personer.

De konservatorieuddannede musikere faldt hurtigt ind i lejrens rutiner efter, at de havde fået en beroligende briefing af bataljonens efterretningssektion samt haft lejlighed til se og røre panserinfanterikompagniets materiel.

Musikkorpsets besøg var sammenfaldende med bataljonens medaljeparade, hvilket gav mulighed for at korpset kunne give ceremonien lidt atmosfære.

Musikkorpset var med til at skabe en god stemning ved medaljeparaden.

Musikkorpset var med til at skabe en god stemning ved medaljeparaden.

Medaljeparaden havde deltagelse af chefen for Multi National Task Force Nord, general Duquesne, samt et antal indbudte gæster.

Generalen talte til bataljonen og udtrykte sin store tilfredshed med arbejdet, og han sluttede af med at dekorere oberst Michael Wallin med NATO-medaljen.

Bataljonschefen talte derefter og glædede sig blandt over enhedernes evne til at samarbejde under alle forhold, samt at den franske spejdereskadron var blevet en fuldt integreret del af bataljonen.

Hans sluttede med at dekorere alle chefer, som derefter dekorerede soldaterne i egne enheder. Mangt et soldaterbryst svulmede af stolthed, da den eftertragtede medalje blev hæftet på uniformsjakken og overalt i geledderne sås glade ansigter.

For nogen var det tilsyneladende ikke første gang, at de deltog i en medaljeparade.

For nogen var det tilsyneladende ikke første gang, at de deltog i en medaljeparade.

Musikkorpset spillede, mens cheferne dekorerede deres soldater, og efter paradens afslutning underholdt korpset ligeledes med et par musiknumre.

Efter paraden var alle inviteret til reception i cafeteriet, hvor der var lejlighed til at lykønske hinanden med medaljen.

Stabsdelingen fremviser den nyerhvervede medaljer og lover hinanden at det ikke vil blive den sidste.

Stabsdelingen fremviser den nyerhvervede medaljer og lover hinanden at det ikke vil blive den sidste.

Arme stræk og bøj - via tolk
Af J. Harris-Jensen og Line B Johansen, CISCEN

Her en lille update på, hvad vi også laver her nede i missionen. Siden uge 39 har vi evalueret den fysiske uddannelse af KPC, Kosovo Protection Force, hvilket er en enhed, der bedst kan sammenlignes med Hjemmeværnet i Danmark.

På hold 14 uddannede man to KPC-folk som idrætsinstruktører, der så efterfølgende skulle forestå uddannelse af øvrige KPC-instruktører indenfor fagområderne muskeltræning, konditionstræning, orienteringsløb og forhindringsbane.

Armstrækkere går aldrig af mode!

Armstrækkere går aldrig af mode!

Der var blevet oprettet et hold på 16 elever, hvor kravet var, at mindst tre skulle bestå som instruktører. Da jeg har idrætsinstruktøruddannelse, er jeg blevet udpeget til at bistå de to faglærere med primært råd og vejledning.

Opgaven er meget spændende, men også meget krævende på grund af sprogbarrieren, idet KPC-folkene kun taler albansk, og derfor sker al kommunikation via tolk

Efterhånden som vi er kommet længere ind i forløbet, er vi kommet til at kende hinanden, hvilket har givet et godt og frugtbart arbejdsklima, og der er også tid til at lave lidt sjov. Vi benytter enhver lejlighed til at lave små indbyrdes konkurrencer om hvem, der kan løbe hurtigst, springe højest eller bare den bedste.

På denne måde får man et kærkomment afbræk fra de daglige rutiner, og som en bonus får man et godt kendskab til den albanske måde at arbejde og tænke på - og man har da med tiden lært et par albanske gloser. Jeg arbejder med idrætsuddannelsen hver tirsdag og torsdag og skal forsætte med det indtil jeg tager på leave.

Orienteringsløb er motion på både hjerte og hjerne!

Orienteringsløb er motion på både hjerte og hjerne!

Ellers er den sidste uge forløbet stille og rolig. Vi har sendt vores fører Riise hjem på en velfortjent leave, så vi har skumle planer om at omdekorere hans kontor med blonder og glimmer, hvis vi kan få fat i sådan noget. Vi tænker meget på, om farven lilla ville gøre sig flot. Han trænger til lidt luksus at se på hernede, så bliver arbejdsdagen også mere farverig. Jo, vi tænker store tanker.

Vi havde besøg af forsvarsministeren Søren Gade, han var glad og godt tilfreds med vores indsats hernede, og vi skal sende en hilsen til jer derhjemme fra ham.

Der har været et markant skift i vejret søndag til mandag. Søndag kunne man sidde og nyde efterårssolen, og mandag morgen var det gråt, vådt og bidende koldt.

Det fik noget af CISCEN personellet til at finde kampuniformen frem. Hver dag knokles der med at sørge for, at kommunikationslinierne til Danmark og internt i lejren virker, da satellitforbindelsen nogen gange er lidt lumsk.

Vi bliver kimet ned fra højre og venstre, hvis ikke telefon- og andre forbindelser er i orden, men da vi ikke er herre over vejret, kan det være svært at løse problemerne umiddelbart. Men indtil videre er forbindelserne altid kommet igen …heldigvis!

Torsdag faldt den første sne, hvilket var lidt af en streg i regning, da dette var dagen for medaljeparaden, og ingen så frem til at stå ude i kulden. Paraden forløb godt med både musik og taler og alle blev dekoreret med en flot medalje, så nu har vi alle fået lidt velfortjent pynt til uniformen.

Stor hilsen fra os alle i det lille CISCEN til jer derhjemme.

På job igen med opladede batterier
Af C. Nielsen, kaptajn, operationssektionen

Efter en velfortjent leave, er batterierne på grønt, motoren har fået skiftet olie, og humøret er bemærkelsesværdigt højnet. Man er klar til hvad som helst, om det så er frostvejr.

Retur fra en formidabel leave, hvor både kone og børn udviste deres yderste tilfredshed og glæde ved at se deres mand og far. Og tro mig, det var gengældt! Det er ikke sjovt at være væk fra sin familie, men hvor er det dog en fremragende og enestående fornemmelse, man får, når ens yngel og elskede viv udviser så stor glæde ved at se en. Det bekræfter blot, at man savnes.

Men så tilbage til virkeligheden. Heldigvis kom undertegnede tilbage til en rolig uge efter et par heftige operative uger, således at indkørings fasen blev ganske smertefri. Man brugte weekenden til at samle op på det forladte og blive opdateret i de daglige operationer og gøremål igen. Vi nød det gode vejr og dyrkede derfor vores vanlige idræt igen. Det var hårdt at komme i gang, men det skal gøre ondt, før det bliver godt…!

Havde det ikke været for det samlende skydække og de lidt tunge skyer søndag aften, havde vi på fornemmelsen, at dette efterår ville blive ved til december. Beach volly kamp, søndag den 29. oktober i shorts/T-shirt i 27 graders varme. Imponerende.
 
Det gjorde det så bare ikke. På en nat faldt dagtemperaturen med ca. 20 grader og gjorde nætterne frostklare. Sommeruniformer, sommerstøvler og solvogne var passé, og varmeapparaterne blev sat i brug rundt omkring i lejren.

Den første sne er faldet. Det kom to dage efter vores seneste beachvolley kamp i shorts og T-shirt.

Den første sne er faldet. Det kom to dage efter vores seneste beachvolley kamp i shorts og T-shirt.

Vi kunne dog lune os ved alle de varme tanker og ord, der blev sagt om os hernede, da vi i går torsdag den anden november alle blev dekoreret med vores NATO medalje. Efter minimum 30 dages tjeneste i en NATO ledet mission, er hver person berettiget til en udmærkelse i form af et lille vedhæng.

Denne seance blev overværet af kommandøren for den multinationale brigade, Task Force nord, der samtidigt tilkendegav yderste tilfredshed med den danske bataljons professionalisme og velvillighed til at løse opgaver. Medaljeparaden symboliserede vores midtvejspæl, der i manges hoveder er en psykologisk vigtig markering.

Som I kan se, var vejret ikke noget at smile af, men det varmer da altid, når man bliver belønnet for sin indsats.

Som I kan se, var vejret ikke noget at smile af, men det varmer da altid, når man bliver belønnet for sin indsats.

Alt dette blev selvfølgelig (:) understøttet af musik, da Den Kongelige Livgardes Musikkorps havde taget turen til Kosovo sammen med sangeren Trine Gadeberg for at underholde, ikke mindst under paraden, men også i vores gymnastiksal den efterfølgende aften. Den serbiske by Zubin Potok og den albanske by Skanderai blev ligeledes beriget af musikkorpsets besøg og koncerter, hvilket efter tilbagemeldingerne at dømme, var en succes.

Den Kongelige Livgardes Musikkorps i sammenspil med sangeren Trine Gadeberg, sørgede for en fremragende koncert.

Den Kongelige Livgardes Musikkorps i sammenspil med sangeren Trine Gadeberg, sørgede for en fremragende koncert.

Måske kan man sige, at ungdommen måske ikke er til de store klassiske musikarrangementer, men når man kiggede ud over den brogede forsamling af unge og gamle, danskere og franskmænd, oberster og konstabler, måtte man konstatere, at det var lige meget.

Den Kongelige Livgardes Musikkorps havde formået at spille folk op af stolene til stående applauser. Trine Gadeberg sluttede koncerten af med Sebastians "Danmark mit fædreland", efter at hun havde fået pulsen op at koge efter et par fremragende jazznumre.

Jeg er ikke bemyndiget til at tale for hele bataljonen, men vi takker for en fremragende koncert og håber, at beboerne i Zubin Potok og Skanderai blev lige så begejstret. 

Så med musik i ørerne, snefnug i øjnene og kaffesmag i munden, vil operationssektionen takke af for denne gang med de kærligste og varmeste tanker og hilsner til Jer derhjemme i regnen.