Spring til indhold Spring til søgning på Forsvaret.dk Spring til højrebar
Jydske Dragonregiment
Forsvarets logo
08. august 2020

Globalnavigation

clear

Indholdsområde

 
 

 

OKS DAN GYDE 10. MAJ 1979 – 04. DEC 2008

 

 

 

Beskrivelse af hændelsen

Den 4. december 2008 rykker danske og britiske tropper frem mod bebyggelsen Spin Masjed, der ligger otte kilometer sydvest for deres lejr, Camp Price i Afghanistan. Opgaven lyder på at indhente efterretninger om mulige fjendtlige stillinger i området - med andre ord om Taleban er til stede.

Det er spejderne, som skal foretage den fysiske gennemsøgning af bygningerne med støtte fra sanitetsfolkene, og på vej derhen deler de sig i mindre grupper og spreder sig. Briterne bliver tilbage på et højdedrag, hvorfra de om nødvendigt kan yde støtte med tungere ildkraft.

Konstabel Dan Gyde var sammen med resten af hans sanitetsgruppe under fremrykning for at yde førstehjælp til en anden såret soldat, da uheldet ramte Dan. Han blev ramt af en eksplosion, hvorved han pådrog sig sine kvæstelser. Desværre stod hans liv ikke til at redde.

Dan Gyde

Beskrivelse af dragonen

Dan var en soldat, der gik meget op i at hjælpe andre, og det var i den indsats, at Dan måtte betale den ultimative pris, et menneske kan betale. Dan var meget engageret i sit arbejde og brugte meget tid på dette. Dan var altid god for en god snak om alt andet end lige militære ting, hvilket ofte kunne lede tankerne hen på noget andet end lige arbejde. Det var en af Dans helt store forcer, og som andre nød godt af. At få tankerne et andet sted hen for en stund, er sundt når man sidder langt væk fra den hjemlige verden. En egenskab som vi vil savne. Dan fyldte meget i vores dagligdag, en plads som bliver svær at erstatte. Dan var altid glad og formåede i selv de mest triste og trættende situationer, at se det positive og på den måde vende situationen og komme videre. Dan var en del af en sanitetsenhed på ISAF hold 6.

KS Dan Gyde blev 29 år. Han efterlader sig far, mor, tre søstre samt en samlever og en lille pige.

Æret være Dans minde.

Links:

Link til mindevideo med Dan Gyde

Link til Dan Gydes begravelse i Sankt Mortens Kirke