Spring til indhold Spring til søgning på Forsvaret.dk Spring til højrebar
Jydske Dragonregiment
Forsvarets logo
08. august 2020

Globalnavigation

clear

Indholdsområde

 
 

KS HENRIK NØBBE 9. NOV 1986 – 14. MAJ 2007

Beskrivelse af hændelsen

Konstabel (KS) Henrik Nøbbe blev mandag den 14. maj 2007 dræbt i ildkamp i Al- Hartha nord for Basra i Irak. Ildkampen tog sin begyndelse, da tre danske patruljer til fods var på vej til et møde om genopbygning af en skole i Al-Hartha. Klokken 1305 lokal tid blev den ene patrulje (gruppe) uden varsel beskudt med håndvåben, og efter en kort, men heftig kamp, trak hele delingen (2. deling) sig ind i et hus, hvorfra den optog kampen mod oprørerne. I forbindelse med den indledende ildkamp blev Henrik Nøbbe dødeligt såret, mens en anden blev såret i benene under de fortsatte kampe fra huset.

Henrik Nøbbe

Delingen kæmpede for livet i huset mod irakiske oprørere, før de efter et par timer bliver undsat af Force Reserve, som er den engelske reservebataljon bestående af primært ”Warrior”. Fire dragoner fra kompagniets 1. deling bliver såret i forsøget på at undsætte 2. deling, da deres PMV kører på en vejsidebombe ved fremrykningen.

Sanitetspersonel fra delingen gik straks i gang med førstehjælp, og rekvirerede samtidig evakuation med helikopter ved den britiske brigade. Helikopter med læge nåede hurtigt frem til stedet, da området var sikret, og var tilbage i Contingency Operations Base (COB) på under 30 minutter, hvorefter de sårede straks kom under yderligere lægebehandling på felthospitalet.

Beskrivelse af dragonen

Henrik Nøbbe kom fra Århus, hvor han efter sin udsendelse skulle starte på linien ”musik og medier” på Højere Forberedelseseksamen (HF). Han startede som værnepligtig 1. februar 2006 ved Jydske Dragonregiment, hvor han gennemførte sin soldateruddannelse.

Henrik Nøbbe blev udsendt i februar 2007, hvor han tog til Irak med sine kammerater fra Den Danske Bataljon, hold 9. Han arbejdede som maskingeværskytte ved 2. deling fra panserinfanterikompagniet.

Henrik var kendt som en rigtig århusianer. Altid med smil på læben. Han spredte glæde, hvor end han kom, og alle elskede at være i hans nærvær. Henrik udviste store menneskelige egenskaber, hvor han altid fangede stemningen og humøret hos sine kammerater. Om nødvendigt fandt han meget gerne guitaren frem og sang for til favoritnummeret ”Hallelujah” af Jeff Buckley.

Henrik Nøbbe var en god soldat, som de andre soldater fattede stor tillid til. Han bidrog til samværet på sin helt egen måde, og han var altid klar til at give en hjælpende hånd og klap på skulderen til kammeraterne.

KS Henrik Nøbbe blev 20 år. Han efterlader sig sin mor og far samt to brødre.

Æret være Henriks minde.

Links:

Link til Henrik Nøbbes begravelse i Christianskirke.