Spring til indhold Spring til søgning på Forsvaret.dk Spring til højrebar
Jydske Dragonregiment
Forsvarets logo
08. august 2020

Globalnavigation

clear

Indholdsområde

 
 

KS JACOB GRØNNEGAARD GADE 15. JUL 1986 – 04. DEC 2008

Beskrivelse af hændelsen 

Konstabel Jacob Grønnegaard Gade blev den 4. december 2008 dræbt af en IED. Det hele begyndte med at danske og britiske tropper rykker frem mod bebyggelsen Spin Masjed, der ligger otte kilometer sydvest for deres lejr, Camp Price i Afghanistan. Opgaven lyder på at indhente efterretninger om mulige fjendtlige stillinger i området - med andre ord om Taleban er til stede. Holdet deler sig op i tre grupper - briterne i den ene, en dansk sanitetssektion i den anden og KS Jacob Grønnegaard Gades lette opklaringssektion, kaldet spejderne, i den tredje. Det er spejderne, som skal foretage den fysiske gennemsøgning af bygningerne med støtte fra sanitetsfolkene, og på vej derhen deler de sig i mindre grupper og spreder sig. Briterne bliver tilbage på et højdedrag, hvorfra de om nødvendigt kan yde støtte med tungere ildkraft.

 
Jacob Grønnegaard Gade

Stemningen er anspændt. Soldaterne har observeret kvinder og børn på hastig flugt fra området. Normalt et sikkert tegn på, at Taleban er på færde. Men spejderne finder husene mennesketomme, og alt virker roligt.

Jacob Grønnegaard Gades gruppe går i stilling for at yde dækning, når den næste gruppe skal rykke frem. Klokken er 12.35 midt på dagen lokal tid. 

Pludselig lyder et kortvarigt, dump brag. Jacob har trådt på en nedgravet mine og pådrager sig svære kvæstelser.

En helikopter flyver Jacob Grønnegaard Gade til felthospitalet i hovedlejren Camp Bastion, men det er for sent. Klokken 13.50, undervejs i helikopteren, erklæres den 22-årige fynbo for død.

 

Beskrivelse af dragonen

Jacob var en del af Opklaringssektionen på ISAF hold 6, den fineste af slagsen. Jakob havde ikke gjort tjeneste så længe i sektionen, og han var ikke fra start udset til at skulle med enheden til Afghanistan. Han var nemlig just vendt hjem fra Helmand og trængte vist mest af alt til et pusterum. I stedet bidrog Jakob aktivt med sin viden, sine færdigheder og ikke mindst erfaring til at uddanne sektionen hjemme i Danmark. Men da omstændighederne i enheden ændrede sig, og der blev behov for forstærkning, slog Jacob til og meldte sig frivilligt til endnu en tur under Afghanistans brændende sol.

Jacob fyldte sin funktion ud til fulde og mere til – således indtrådte han hurtigt og rutineret i opklaringssektionen.

Jacob elskede sit job, elskede at være opklaringsmand. Det gjorde ham glad, og det var en glæde, som smittede af på hans omgivelser, og som vi vil savne.

Jacob havde en meget professionel indstilling til sit arbejde. Et arbejde han efter eget udsagn ikke kunne tænke sig bedre. Han var kendetegnet ved sit gode humør og sin store hjælpsomhed. Jacob faldt hurtigt til, og han skabte altid en positiv atmosfære omkring sig.

Jacob var en god kammerat, og han er savnet af os alle. Den 4. december vil altid være en sorgens dag i opklaringssektionen såvel som for Jacobs familie og venner.

Vi er alle meget kede af det, der er sket, og det gør ondt at miste en god kammerat.

KS Jacob Grønnegaard Gade blev 22 år. Han efterlader sig mor og en søster.

Æret være Jacobs minde.

Links:

Link til Jacob Grønnegaard Gades begravelse i Glamsbjerg Kirke