Spring til indhold Spring til søgning på Forsvaret.dk Spring til højrebar
Jydske Dragonregiment
Forsvarets logo
08. august 2020

Globalnavigation

clear

Indholdsområde

 
 

KS MARTIN HJORTH 6. DEC 1985 – 6. OKT 2006

Beskrivelse af hændelsen

Torsdag den 5. oktober 2006, deltog konstabel Martin Hjorth fra det mekaniserede infanterikompagni udsendt af Jydske Dragonregiment, i en kompagni operation ved Al Hartha, Basrah i det sydlige Irak.

En vejsidebombe detonerer kl. 20.40, og standser den militære kolonne på en vejbro ved Al Hartha. Alle soldater slipper uskadt fra vejsidebomben, men en væbnet militsstyrke gennemfører et opfølgende bagholdsangreb i ly af mørket.

Militsstyrken beskyder de danske og tililende britiske soldater med maskingeværer, maskinpistoler og håndbårne panserværnsraketter. Martin Hjorth bekæmper fra sin ildstilling angrebet sammen med resten af sin gruppe og deling, men rammes selv dødeligt af fragmenterne fra en panserværnsraket.

 Martin Hjort

Martin Hjorth blev hårdt såret og via en britisk helikopter overført til det britiske felthospital på Shaiba Log basen, hvor han døde kort efter ankomsten, lidt over klokken et om natten den 6. oktober.

Beskrivelse af dragonen

Martin var en tjenstvillig ung mand. Kørte naboen fast i sneen, var han den første til at skubbe bilen fri, og i hans blå bog fra Irak holdet står der, at han altid var »parat med en hjælpende hånd«.

Martin var en glad og meget stolt soldat. Han havde overvejet sin udsendelse til Irak (hold 8) nøje. Han var også klar over, det ikke var en nem eller ufarlig opgave. Han følte, at han kunne gøre en forskel, og at hans indsats var til gavn for irakerne.

Martins hænder arbejdede hurtigt. Han tilbragte adskillige timer hos naboer og venner for at sætte deres kældre i stand. For, som han sagde: »Det, man har evne til, skal man også gøre.«

Martin Hjorth blev 20 år. Han efterlader sig forældre og en yngre søster.

Æret være Martins minde.

Links:

Link til mindevideo med Martin Hjort.