Spring til indhold Spring til søgning på Forsvaret.dk Spring til højrebar
Jydske Dragonregiment
Forsvarets logo
19. september 2020

Globalnavigation

clear
banner

Indholdsområde

 
”Hello… Have a nice day…” 
Regimentschefen og regimentsbefalingsmanden var i sidste uge på besøg ved Stabskompagniet i Kosovo.
17-06-2019 - kl. 14:17

Det er aften i lejren, men der er aldrig rigtig mørkt eller rigtig stille. Et karakteristisk orange lys ligger som en kuppel henover bygningerne, og en konstant summen fra airconditionanlæggene bliver tydelig når folk går i seng. En efter en rulles de hvide metalgardinger ned. En enkelt går til og fra badeværelset, og lyden af grus under klipklappere giver næsten genlyd i mellem bygningerne. Månen er tiltagende. Dannebrog vejrer en smule, men det har været en varm dag så det er mere en antydning af bevægelse. Flaget, vores flag, præger skjolde og klistermærker rundt om i lejren. Også mere end andre nationers.

Flaget er 800 år, missionen 20 år og Stabskompagniet er halvvejs i missionen. Regimentschefen, oberst Anders Poulsen, og regimentsbefalingsmanden, chefsergent Bo Hougaard, var på besøg hos soldaterne. 

De havde begge mulighed for, i den relativt korte tid de var i lejren, at kunne snakke med de fleste af soldaterne. Især da der var sørget for helstegt pattegris om aftenen, hvilket bestemt var en hyggelig begivenhed for alle parter (undtagen grisen måske…). De knapt 30 soldater der er udsendt fra Jydske Dragonregiment, mødte med vanlig kækhed og sjæl regimentschefen og regimentsbefalingsmanden, og havde observerbart kvalitetsrige dialoger hele dagen og aftenen. Der blev talt om løst og fast, og soldaterne spurgte ind til hvad der rører sig på regimentsfronten derhjemme. Regimentschefen havde et par ord til soldaterne:
Jeg får indtrykket af en enhed, hvor der er en super god stemning. I både fremstår og agerer professionelt. Jeg er stolt af at være chef for et regiment der har sådan nogle soldater som jer.” Chefen orienterede blandt andet om bygning af garager på Dragonkasernen i de kommende år, og tilgang af nyt materiel og nye uniformer og meget andet, og sluttede af: ”Det er dejligt at se at I har det godt indbyrdes, og den måde I løser opgaven på.

Det er ikke kun på Dragonkasernen der moderniseres. Vagten i lejren er netop overgået fra papirregistrering til elektronisk håndscanner, og selvom det er praktisk og går hurtigt: ”… så er det lidt ærgerligt at man ikke længere får snakket lidt med folk der kommer og går.” siger vagten i lugen, der gang på gang siger ”Hello…” bipper adgangskortet og så ”Have a nice day”. Ellers går tiden mellem tiden på vagt med at træne, spise, øve førstehjælp da de afholder mærkeprøve i næste måned, og nu da vejret er godt: solbadning.

Det er en interessant tur for alle parter. Regimentschefen var udsendt til Kosovo for 12 år siden, og regimentsbefalingsmanden i 2015, så de kunne sammenligne noter om udviklingen, og begge glæde sig over, at selvom det går langsomt, så går det fremad. Der bliver bygget utroligt meget i Kosovo, og landet er på mange måder i et infrastrukturelt limbo, hvor der på én gang går køer og græsser i en snor i siden af vejen, lige ved siden af en stor bilforhandler, en dynge af mursten og en svømmepølsforhandler. For det utrænede øje er det lidt skørt. Men en nations udvikling tager tid. Man kan ikke få en blomst til at vokse hurtigere ved at hive i den. Man kan kun pleje omgivelserne. Kosovo er ikke perfekt, og der er lang vej igen, men det bliver bedre. I hvert fald udadtil. Under overfladen lurer fortsatte spændinger mellem serbere og albanere, og tilstedeværelsen af NATO bidraget er berettiget.

Lejren hedder Camp Marechal de Lattre de Tassigny (CMLT) og er opkaldt efter en fransk general der primært virkede under 2. verdenskrig, og posthumt blev udnævnt marskal af Frankrig. Marskallen startede dog sin karriere som Dragon hvilket uden tvivl skabte fundamentet for resten af hans ærværdige karriere. Marskallen var en af de få der under invasionen af Frankrig nægtede at adlyde ordre om ikke at kæmpe mod tyskerne. CMLT er den typiske militærlejr der vidner om soldaters opfindsomhed og ingenuitet, og måske er det danskernes naturlige redebygger mentalitet fordrende hyggen der gør, at lejren er så hjemlig. CMLT ligger i området Maxhunaj cirka 20 minutters kørsel fra hovedkvarteret ”Film City” i Pristina. Hvilket er tidligere filmstudier der er omdannet til militærlejr – men er som soldaterne siger, også der alle stjernerne hører til.

Chefen for Stabskompagniet kaptajn Henrik siger: ”Soldaterne løser opgaven. De er dybt professionelle og gode til at holde fokus. De gør 100% klar til kamp hver morgen, med alle detaljer og samtidig er de servicemindede og fleksible. De har virkelig styr på tingene. Jeg synes dynamikken hernede er som jeg havde håbet, og der bliver talt på kryds og tværs i en enhed, der til hverdag er forholdsvis opdelt. De er gode til at lave fælles aktiviteter, og det gør, at selvom opgaven hernede kan være triviel, så er der en god stemning. Det er også karakteristisk for Dragoner – at vi går professionelt til opgaven, uanset hvad det er. Jeg var i øvrigt i Kosovo i 2007 som konstabel, og det er positivt at se udviklingen i infrastrukturen og levestandarden ude i samfundet.” 

Kommandobefalingsmanden på holdet har udarbejdet 10 bud til efterlevelse. To af dem er: ”Opfør dig som ambassadør for Danmark”, og ”Brug din sunde fornuft”. Og det gør de, soldaterne i CMLT. De arbejder, de hygger, og er nu over halvvejs.

Se mange flere billeder på regimentets facebookside HER

va
Samtale i vagten om verdens tilstand.

af
Regimentschefen fortalte lidt om verden derhjemme, og roste soldaterne for deres professionelle fremtoning og ageren.