Spring til indhold Spring til søgning på Forsvaret.dk Spring til højrebar
Jydske Dragonregiment
Forsvarets logo
08. august 2020

Globalnavigation

clear
banner

Indholdsområde

 
A Christmas Fantasy 
Prinsens Musikkorps holder i disse tider julekoncerter med Den Jyske Operas Kor, og serverer i denne klangbobbel, uundgåelig julestemning og en stor musikalsk oplevelse.
12-12-2019 - kl. 09:04

Vi synger når vi er glade, vi synger når verden er uordentlig. Vi synger af fryd, vi synger af sorg. Vi synger sammen, og sammen skabes ikke bare en fysisk klang i rummet vi nu er i, men en klang i sjælen. Vi genkender hinanden i en fælles bevidsthed, og med musikken kan vi forstærke og spejle den følelse der fylder allermest. Det er ordene, der ikke kan siges højt. Som de synger i den svenske film Englegård fra 1992: ”Säg det i toner och inte i ord, en stämma kan lätt blive hård”.  Sang er transformativ… Koncerten i går fandt sted i Århus, og det er vidunderligt at man kan køre rundt og lede efter parkeringsplads, spekulere på juleindkøb, næste uges møder og alt det andet, og så gå ind i Sankt Lukas Kirke og lade sig overvælde. Gribe, og gå med den stemning der fylder rummet. Føle sig urørlig af andet end en klang. Verden bliver disse fire klangfyldte vægge.

Den engelske dirigent Simon Carrington er lun og vanvittigt dygtig. Han er sanger, kontrabassist og har undervist dirigenter på en lang række universiteter, og er blandt andet professor emeritus fra Yale University, og han dirigerer og underviser over hele verden. Og som han står der og dirigerer musikken, de 24 operasangere, de 16 messingblæsere og to percussionister, er han som en general der styrer sine tropper. Han forlægger tyngde, viser vejen, planlægger og holder takten. Han indsætter og balancerer operationens faser. Og krigsbyttet? En stor musikalsk oplevelse for civilbefolkningen der har fyldt kirken denne aften.

Og de blev også inddraget i aftenens koncert. Tre gange var der fællessang. Hark!The Herald Angels Sing, Glade Jul og Dejlig er jorden. Og under Dejlig er Jorden sagde dirigenten: ”Danish vowels are not always helpful to make a nice song, so not too ”daajlig-ish””. Og publikum, prøvede det bedste de havde lært, og det var åbenbart en smule for sagte, så han kiggede skælmsk ned i salen og sagde “Is that your final offer?”, og så måtte folket prøve igen. Det gik lidt bedre denne gang…     

Det er 15. år Prinsens Musikkorps spiller julekoncert med Den Jyske Operas Kor, og de er som så mange andre familiekonstellationer her i julen, kun nogen der ses til jul. Stemningen er frivol uden at være pjattet. Det er professionelle folk, der helt tydeligt glædes over det, de sammen skaber.

En fast tradition er at slutte af med at synge A Christmas Fantasy. Mange publikummer kommer hvert år, og den skal bare synges. Så er man klar til at blive sendt ud i verden igen med opløftet hjerte og glæde i sjælen.      

Prinsens Musikkorps og Den Jyske Operas Kor, dirigeret af Simon Carrington, har en enkelt julekoncert tilbage i Vejle den 17. december. Se mere på www.prinsensmusikkorps.dk hvor nytårskoncerterne også er annonceret.

Glædelig Jul!

Se mange flere billeder på regimentets facebookside hvor vi også bringer et interview med Simon Carrington.

picture