Spring til indhold Spring til søgning på Forsvaret.dk Spring til højrebar
Jydske Dragonregiment
Forsvarets logo
08. august 2020

Globalnavigation

clear
ban

Indholdsområde

 
Det fedeste antiklimaks! 
Finskytterne fra Stabskompagniet havde i sidste uge samtræning med norske og svenske finskytter i Borris, og de sluttede af med at blive indsat natten mellem torsdag og fredag i civilt terræn
02-12-2019 - kl. 11:54

Stemningen er næsten andægtig. Befalingsudgivelse til finskytter torsdag eftermiddag i Borris. Der er ingen der sidder uroligt på stolen, eller klikker med en kuglepen, eller trommer med fingrene – eller vipper med fødderne. Der er helt… ro. Deres stoiske udstråling smitter af på omgivelserne. De modtager opgaven, og går i gang med at planlægge. Kompagnichefen har fortalt dem, at det har regnet i tre måneder i Danmark, så de skal forvente at der er vådt derude.

Vi spoler frem til minutterne inden skuddene lyder i Torsted Plantage, hvor den ene gruppe finskytter er indsat. Klokken er næsten 0815, og de har infiltreret i løbet af natten, og har observeret mod objektet siden 0500. Det er en kold men smuk morgen, og lige da lyset begynder at få fat, lyder skuddene. Se… Hvis man nu er vant til, at ildåbning er starten på ildoverfald, og råb og lys og fyrværkeri, så er det her, en noget anden oplevelse. Efter skuddene er der helt stille, og med omhu og systematik pakker de deres grej sammen. Ingen behøver sige ret meget. Alle ved hvad de skal, og kun enkelte ord og håndtegn afslører, at de rent faktisk er klar over hinandens tilstedeværelse. Det er som at se en velkoordineret dans, bare uden lyd. En efter en bliver de færdige med at pakke, og da alle er klar til at gå, forsvinder de ind i en busk.

Pickup punktet ligger tre kilometer væk i fugleflugt. Gennem granskov, løvskov, mose… og der er vådt alle steder – og mest i soldaternes støvler. Men ”Mercedes-helikopteren” venter, og fremad det går. Meget få kommandoer bliver sagte fordelt i gruppen, og det er kun da de bliver engageret af hunterforce fra Hjemmeværnsdistrikt Klosterheden, at de kortvarigt råber alle de rigtige ting. Men så er der stille igen, inden de igen forsvinder ind i buskene.

De går på enkeltkolonne, og siksakker gennem træer og brandbælter. De dukker sig når hunterforce kører forbi i deres GD’er. De er norske, svenske og danske, men finder fælles fodslag.

Da de når pickup punktet, er klokken 1020, og pludselig transformerer de sig til almindelige soldater der kan tale og smile! Forandringen er stor, og viser med al tydelighed hvor professionelle, engagerede og helt deres egne, de egentlig er.  

bef
Bafalingsudgivelse forud for planlægning, indøvelse og gennemførelse af opgaven.

gåtur
Uden en lyd gennem skov og krat...

Se mange flere billeder på regimentets facebook!