Spring til indhold Spring til søgning på Forsvaret.dk Spring til højrebar
Jydske Dragonregiment
Forsvarets logo
07. august 2020

Globalnavigation

clear
Royalt besøg på Dragonkasernen

Indholdsområde

 
En gang kampvognsmand altid kampvognsmand – også selv om man er royal 
Jydske Dragonregiment havde i anledning af HKH Prins Joachims 50 års fødselsdag en overraskelse klar i form af køretur i en Leopard 2A5 efterfulgt af frokost i officersmessen.
12-06-2019 - kl. 11:33

Jeg har det faktisk godt med overraskelser, især når jeg efterfølgende kan konstatere, at det var af de gode”, siger HKH Prins Joachim med et smil, og er forhåbentlig glad og mæt ovenpå en heftig tur i terrænet med en Leopard 2A5, med ham selv som kører, og efterfølgende frokost i officersmessen med særligt inviterede fra regimentet og Hærens chefer.  

Prinsen ankom med Fennechelikopter, og havde efter sigende undervejs gættet mange gange (forkert) på, hvor han skulle hen. Men han kunne genkende Dragonkasernen fra luften, og blev glædeligt overrasket over den ventende kampvogn.  

Prinsen var ikke vidende om arrangementet forlods. Og som General Ferdinand Foch skrev engang: ”Regulations are all very well for drill but in the hour of danger they are no more use… you have to learn to think”. Prinsen havde således ikke havde haft mulighed for at smugtræne kampvognstaktik – og som agerede fuldt og helt i øjeblikket. Men Prinsen har en forkærlighed for fart, og kampvognen fik også hvad den skulle have rundt på manøvrebanen i terrænet. Forlæns og baglæns. Så skal man som HKH Prins Joachim vælge transportmiddel, er det så Massey Ferguson eller Leopard 2? ”Nu er mine dage med Massey Ferguson overståede, så nu er der dømt Leopard 2!”, var Prinsens svar. 

Den efterfølgende frokost var sammensat med Prinsens familie og fritidsinteresser in mente. Menuen bestod af dansk sommerbuk, portvinsglace, sauté af kantarel, nye løg og grønne asparges, blomkål i to variationer, nye danske kartofler og en 2014 Chateau de Cayx, Cahors Malbec, med en til anledningen udført etiket med Prinsens navnetræk. Frokosten sluttede af med kage, som Prinsen selv skar for.   

HKH Prins Joachim starter efter sommerferien på École Militarie i Paris, og starter dermed samtidig med de værnepligtige ved regimenter rundt om i landet – og mon Prinsen havde et råd til de kommende værnepligtige, der i en omskiftelig verden også skal forholde sig til en ny virkelighed?:  

Jeg giver altid gerne råd og ikke mindst til dem der søger ind til soldat, og nu er de fleste værnepligtige her jo af egen fri og glad vilje, og derfor vil jeg også sige: Nyd den tid! Ikke kun det soldatermæssige, der lærer man noget som man måske, måske ikke, føler man umiddelbart kan bruge bagefter. Men det man først og fremmest lærer - i en ung alder er, at indordne sig under nogle normer og ved fælles uddannelse og hjælp, at løse nogle opgaver, og med det kommer respekten for hvad andre kan, og hvad andre kan hjælpe en med, og hvordan man selv kan hjælpe dem, med at løfte en opgave i fællesskab. Det er fantastisk givende, og det er det jeg tror, der gør, at mange af dem, der aftjener værnepligt ender med at sige: Det var en lære for livet - for et eller andet sted var der en større dimension end det at være soldat.”   

Efter besøget i Holstebro fløj Prinsen til Oksbøl, hvor endnu en tur i kampvogn ventede. Denne gang i en Leopard 1 – samme type som han selv er uddannet på og har været først delingsfører og siden eskadronchef for.

Prinsen ankom med Fennechelikopter
Prinsen ankom med Fennechelikopter

HKH Prins Joachims

HKH Prins Joachims

Prinsen fik køretur i en Leopard 2A5
Programmet stod på køretur i en Leopard 2A5 efter forudgående instruks
 
Prinsen med besætningen fra dagen.
Prinsens og dagens besætning

Foto:
INFOASSISTENT Alex K. Petersen.
KOMSEK/GSE/JDR