Spring til indhold Spring til søgning på Forsvaret.dk Spring til højrebar
Jydske Dragonregiment
Forsvarets logo
08. august 2020

Globalnavigation

clear
Fra 2HRUKMP til 3HRUESK

Indholdsområde

 
Fra 2HRUKMP til 3HRUESK 
Fra 2HRUKMP til 3HRUESK
3.HRUESK/V/UDDANNELSESBATALJON - KVATERMÆRKE
I dag genopstod Bulldog-eskadronen i V bataljon, og vi bringer her chefens tale i fuld længde.
04-12-2019 - kl. 10:28

Chefen for V Uddannelsesbataljon, oberstløjtnant S. D. Møller, sagde i dag i sin tale til overdragelsesparaden:   

“Kære 3 HRUESK 

Så står I her igen, det er knap et år siden, at HRU blev overdraget til II JDR, og nu fører vi jer tilbage igen. Jeg vil ikke kommentere på hverken den tidligere beslutning eller den nuværende, da jeg ikke har været inddraget i den, og dermed heller ikke kender de helt sikkert gode begrundelser for flytningerne mellem II og V JDR.

Men jeg ved, at jeg er rigtig glad for, at HRU nu er tilbage ved V JDR. Det er min klare overbevisning, at særligt for så vidt angår uddannelse og klargøring af befalingsmænd og officerer til tjenesten ved SRS, så har vi nu nogle ret gode muligheder for at lave nogle rigtig fornuftige uddannelses- og tjenesteforløb der gør, at BM og OFF bliver attraktive for både SRS enheder ved JDR, og andre enheder i Hæren.

Derudover har vi mulighed for at profitere af de synergier, der uden tvivl opstår ved at have både HBU og HRU i samme enhed, der gerne skulle have en positiv effekt på vores rekruttering af VPL til HRU.

I har overtaget ikke blot et nyt, men gammelt navn – i har også overtaget en traditionsrig eskadron, der er en væsentlig del af V JDR historie.

3 HRUESK også benævnt Bulldoggen, er en eskadron der har uddannet dygtige dragoner, ikke blot til friskning af SRS, som I gør pt., men tidligere også uddannet komplette HRU enheder til udsendelse i internationale missioner.  En del af denne historie er også at huske og mindes de to dragoner, som har mistet livet ifm. udsendelser med Bulldoggen.

I har nu fået jeres nye kvartermærke. Dette er det helt konkrete og synlige bevis for, at I nu også har skiftet navn fra 2 HRUKMP til 3 HRUESK.

Navnet Bulldog stammer fra den gamle kampvogn M/41 også kaldet Walker Bulldog, som igen er opkaldt efter en amerikansk general ved navn Walton Walker og med kælenavnet Bulldog.

Selve bulldoggen symboliserer bidskhed og styrke og at den bider sig fast og bliver siddende. Den sorte farve på kvartermærket viser at det er en panserenhed. Den blå farve er den gamle 3. Brigades farve – og nu 3 ESK. Den gule farve på handskerne og lynene er opklaringens farve. Selve lynene er i troppetegn og signatur tegnet for en opklaringsenhed og så betyder de, at bulldoggen er hurtig som lynet. Handskerne viser viljen og evnen til at samarbejde. De røde øjne er der flere forklaringer på; forklaringen man oftest hører er, at det er druk øjne, men dette er ikke korrekt, en anden forklaring har været, at det er det gamle natperiskop, der den gang var rødt og sort. De observerer og er på vagt i natten - de røde øjne. I virkeligheden var øjnene grønne i starten, og ikke røde – årsagen til ændringen har jeg ikke kunne grave frem.

Vi har ved bataljonen en lang række gamle artefakter, som hører til 3 HRUESK, og som har en historie her – dem får EC overdraget ved en senere lejlighed. Der er dog to som I skal have i dag. På mit kontor, lige bagved mig på vindueskarmen, har Bulldoggen stået og passet på mig her det seneste halve år. Udover at den hører til ved 3 HRUESK, så har jeg ikke længere behov for at mærke den tunge og fugtige ånde fra Bulldoggen i nakken når jeg sidder og arbejder – så den skal straks tilbage til EC 3. [aflever Bulldoggen] Jeg kender ikke den præcise historie med Bulldoggen, men tænker at der måske er nogle af de ”gamle” BM, der måske kender denne og kan overdrage den til jer.

Det er ligeledes således, at da eskadronen oprindeligt blev oprettet, da havde man ikke et kvartermærket til at starte med. Den gang havde man i stedet en hest, som jeg tænker, var med en reference til dragonregimentet som et gammelt rytterregiment. [aflever hesten] Hesten tjente i eskadronens første år som eskadronens mærke og samlingspunkt, så derfor skal I også have denne overdraget nu, da denne også en del af eskadronens tidligste historie.

Til slut vil jeg blot igen byde jer alle velkommen til V Uddannelsesbataljon, vi har set rigtig meget frem til, at I kom tilbage til os, og jeg er helt sikker på, at vi kun får et godt og positiv udbytte af denne organisationsændring.

 

Enhederne er formeret.”

Fra 2HRUKMP til 3HRUESK

Fra 2HRUKMP til 3HRUESK

Fra 2HRUKMP til 3HRUESK

Fra 2HRUKMP til 3HRUESK

Fra 2HRUKMP til 3HRUESK