Spring til indhold Spring til søgning på Forsvaret.dk Spring til højrebar
Jydske Dragonregiment
Forsvarets logo
02. juni 2020

Globalnavigation

clear

Indholdsområde

 
Hvad laver fire dragoner midt i Århus en formiddag sidst i maj? 
Det korte svar er: ”Holder traditioner i hævd og markerer gamle dragoners hædersfulde indsats”.
04-06-2014 - kl. 09:04

Af K. K. Madsen
Regimentsmajoren

Det lidt længere svar er at de med en krans markerer at enheder fra 3, 5 og 6 Dragonregiment den 31. maj 1849 på 10 minutter lammetævede en tilsvarende styrke preussisk rytteri på dragonernes egen øvelsesplads – dvs. markarealer - lige uden for Århus. (I dag langt inden for bygrænsen ca. omkring Stjernepladsen på Randersvej). Det foregik på bedste dragonvis, hurtigt, overraskende, dristigt og voldsomt og således lige efter bogen. Et af Regimentets estandartbånd viser da også ”Århus 1849”. Og ja, Barthsgade og Herambsgade  i området, er opkaldt efter de to ritmestre Barth og Heramb, der stod i spidsen  for dragonerne.

Rytter fægtningen 31. maj 1849

I dag står der en mindesten, underligt placeret midt i bybilledet og rent faktisk ikke på det rette sted, men det gør ikke begivenheden mindre. Ved denne lejlighed deltog ud over personel fra GSE også medlemmer af Århus og Omegns Dragonforening.

Rytter fægtningen 31. maj 1849

Det lange svar finder du i øvrigt i Jydske Dragoner 1679 – 1979. (Den kan stadig købes ved GSE).

Besøg mindestenen næste gang du er i Århus, på hjørnet af Trøjborgvej og Nørrebrogade. Men kommer du i bil en almindelig hverdag bør du nok sætte 45 min. af til at finde en P-plads.