Spring til indhold Spring til søgning på Forsvaret.dk Spring til højrebar
Jydske Dragonregiment
Forsvarets logo
07. august 2020

Globalnavigation

clear
Medaljeparade for RS hold 10

Indholdsområde

 
I gør Danmark ære 
Medaljeparade for RS hold 10
05-09-2019 - kl. 10:07

Det er ca. ti måneder siden vi stod her sidst. Dengang, til pårørendearrangementet i november 2018, var det inden 2. kampvognseskadron skulle sendes afsted til Kabul i seks måneder. Ikke som kampvognseskadron med kampvogne, men snarere som et mellemstort taxaselskab, der har skiftet Mercedesen ud med hvad der bedst kan betegnes som en pansret 27 fods container på hjul - et køretøj som kendere vil vide i virkeligheden er en MRAP (Mine-Resistant Ambush Protected vehicle) MaxxPro. Et pansret køretøj, der beskytter personellet mod miner og beskydning. 

Siden starten af august har eskadronen været hjemme igen, og den 4. september var der medaljeparade for eskadronen. Kærester, hustruer, børn, papbørn, niecer, nevøer, forældre og bedsteforældre havde fundet vej til Dragonkasernen, der havde iført sig det våde efterårsvejr. På klokkeslettet 16:00 trådte regimentschef Anders Poulsen og regimentsbefalingsmand, Bo Hougaard, ind i gymnastiksalen, der vejrliget taget i betragtning blev brugt til dagens parade, der ellers ville være skyllet væk. Til at starte med kunne obersten også fortælle, at det ikke var for soldaternes skyld, at der var gennemført stillingsskifte til gymnastiksalen, men derimod for, at de pårørende ikke skulle stå og blive våde og de mindste risikere en forkølelse. Der er jo heller ikke noget forgjort i at vise omsorg for hinanden selvom en parade i en gymnastiksal måske ikke er den rette location. 

I sin tale roste obersten eskadronen for deres indsats under fremmede himmelstrøg. Opgaven for eskadronen bestod i at transportere rådgivere og andre vigtige personer rundt til møder i Kabul og efterfølgende blive på stedet under mødet for så at transportere dem tilbage igen efter endt møde. Kabul er ikke ligefrem et ufarligt sted - derfor de pansrede køretøjer til transport og bevæbnede soldater som sikkerhed under møderne. Fra eskadronens 'kunder' i Kabul var der ikke andet end ros og et positivt eftermæle. Efterfølgende kunne Kristian Pihl Lorentzen (MF), der i øvrigt selv er officer og har været eskadronchef ved det nu nedlagte Prinsens Livregiment, overbringe folketingets tak til eskadronen afsluttende med ordene "I gør Danmark ære". Flotte ord til soldaterne for deres indsats. 

Men ordene er og paraden er lidt ligesom julegavens indpakningspapir - det er indholdet det kommer an på. Og indholdet var naturligvis Forsvarets Medalje for International Tjeneste for soldaterne og for børnene var det børnemedaljen; en medalje som ungerne, der har måttet undvære deres soldat i seks lange måneder, får som tak for deres afsavn og som tak for, at Forsvaret har lånt deres soldat. Et veloplagt og velspillende Prinsens Musikkorps stod for de militærmusikalske indslag under tildelingen af medaljerne til soldater og børn. Med en kvintet fortsatte musikkorpset med at spille efter paraden i cafeteriet, hvor cafeteriet serverede mad og drikke til soldater og pårørende. 

Den 5. september tager eskadronen i lighed med de øvrige enheder fra Jydske Dragonregiment, der siden august 2018 har været udsendt, til København for dér at modtage det officielle Danmarks tak for deres indsats i de internationale missioner som Danmark udsender soldater til.

Medaljeparade for RS hold 10

Medaljeparade for RS hold 10

Medaljeparade for RS hold 10

Medaljeparade for RS hold 10

Se flere billeder på regimentets facebookside:
https://www.facebook.com/Jydske-Dragonregiment-10042224310/