Spring til indhold Spring til søgning på Forsvaret.dk Spring til højrebar
Jydske Dragonregiment
Forsvarets logo
19. september 2020

Globalnavigation

clear
ban

Indholdsområde

 
Post Traumatisk Sarajevo Disorder 
22. februar var der boglancering ved Jydske Dragonregiment på bogen Post Traumatisk Sarajevo Disorder af Suzi Elena Apelgren
23-02-2020 - kl. 12:30

Hver gang vi sender soldater afsted, er der civile der vælger at stå skulder ved skulder med vores soldater. Det er blandt andet militærsygeplejersker som Suzi Elena Apelgren. Det kræver mod at tage i krig, og det kræver mod at fortælle om de konsekvenser det kan føre med sig. Men en bog som Post Traumatisk Sarajevo Disorder, er et vidnesbyrd om en stor styrke. For det kræver styrke at vise sin sårbarhed.

Suzi Elena Apelgren var militær sygeplejerske og udsendt på UNPROFOR BHC HQ COY hold 1. Udsendelsen fik store konsekvenser for mange af de udsendte. I bogen Post Traumatisk Sarajevo Disorder følger vi Suzi Elena Apelgren, igennem hendes dagbog og billeder fra dengang.

Timothy Snyder skriver:”Believe in truth. To abandon facts is to abandom freedom. If nothing is true, then no one can criticise power, because there is no basis upon which to do so.Bogen her er et vigtigt vidnesbyrd. Bogen handler om mange mennesker, der i mange år, ikke er blevet set, hørt eller forstået. Den handler om menneskelige skæbner, og om at blive respekteret for, at blive sendt ud til forhold man dengang ikke kendte godt nok. Det handler ikke om skyld eller skam, men om at lære af de hårdt købte erfaringer, de mennesker tog med sig hjem dengang. Bogen handler ikke om at være imod hverken Forsvaret eller politikerne der dengang sendte soldater i krig. Det handler om at være for noget. At være for at anerkende den menneskelige historie.

Når holdet fra dengang samles til denne boglancering, er det tydeligt, at her er et rum hvor de kan dele historien. Der er meget heling i spejlingen. At mennesker der har oplevet det samme som en selv, kan bekræfte, at der var voldsomme oplevelser, i en vigtig tid, som ingen af dem var rustet til at takle.  

Suzi Elena Apelgren havde inviteret hele holdet med til boglancering. Mange er mødt op, ligesom de mødte op dengang Forsvaret kaldte. De var de første. I bakker op om hinanden. Og vi bakker op om jer.

suzi
Suzi Elena Apelgren overrækker bogen Post Traumatisk Sarajevo Disorder til regimentschef, oberst Anders Poulsen.