Spring til indhold Spring til søgning på Forsvaret.dk Spring til højrebar
Værnsfælles Forsvarskommando - Marinestaben
Forsvarets mærke
22. september 2017

Globalnavigation

clear

Indholdsområde

 
Sjælesorg til søs 
Præst
Ind i mellem skal det kristne budskab ritualiseres. Her holder orlogspræst Eigil Andreasen påskegudstjeneste i THETIS’ cafeteria.
Som orlogspræst på THETIS gør Eigil Andreasen sit til, at næstekærligheden trives om bord. Og så er han manden bag rejsebrevene til familierne hjemme i Danmark.
31-03-2008 - kl. 14:45

”Det kristne budskab er at tage del i hinandens liv, at være omkring hinanden med kærlighed og omsorg. Det er ekstra vigtigt, når man lever sammen i døgnets 24 timer. Jeg skal være forgangsmand for, at vi finder ud af at leve sammen på en god måde.

Når vi gør det, så virker det kristne budskab åndeligt. En gang i mellem skal det så også ritualiseres,” sådan forklarer orlogspræst Eigil Andreasen sin opgave om bord på THETIS.

Som nyuddannet præst blev Eigil Andreasen i 1992 ansat i Lille Heddinge, Havnelev og Højerup sogn, hvor også Sundets Marinedistrikt hørte til. En dag blev han sammen med Holmens provst inviteret på frokost i officersmessen.

Kort efter middagen halede chefen for marinedistriktet Eigil Andreasen ind på kontoret og præsenterede ham for en kontrakt. Hvorfor Eigil Andreasen skrev under dengang, ved han stadig ikke. Men det er en underskrift, som han aldrig har fortrudt.

”Jeg fattede stor kærlighed til Søværnet lige fra starten. Præsteopgaven om bord på skibene er intens og meningsfyldt. Her har jeg menigheden tæt på hele tiden. Det er bare dejligt,” siger han og lyser op i et stort smil.

Meningsfuldt togt
Siden Eigil Andreasen skrev under på kontrakten tilbage i 1993, er det blevet til et utal af sejldage. Sammenlagt har han opholdt sig over et år på enkelte enheder, og selvom Eigil Andreasen rundede de 60 år i januar, har han netop forlænget sin kontrakt til efteråret 2011. For om bord på skibene kan han få lov til at være præst uden alt det kedelige kontorarbejde, som meget tid går med derhjemme, og til søs er ingen dage ens.

”Der er mange nye indtryk hver dag. Det er skønt at opleve dagenes forskellighed og ikke mindst opleve, at besætningen går ind i projektet med liv og sjæl hver eneste dag. Men jeg trives også med den direkte tone om bord. Her kalder man en spade for en spade,” siger han.

Selvom Eigil Andreasen har prøvet lidt af hvert til søs, har sejladsen med THETIS under World Food Programme (WFP) alligevel været noget helt specielt for ham.

”Alle operationer i Søværnet er meningsfyldte, men det er ikke så ofte, at vi går ind og løser en humanitær opgave som her, hvor vi sørger for, at WFP kan gennemføres. Det er en særlig medmenneskelig opgave, som alle kristne mennesker må synes er vigtig,” siger han.

Rejsebrevene
Eigil Andreasens dør står altid åben, og ofte kigger et af besætningsmedlemmerne indenfor til en lille snak. Nogle gange har de brug for at tale om de ting, som gør ondt, andre gange kommer de for at hyggesnakke. Udover at lytte til besætningen og holde øje med, hvordan de har det, arrangerer Eigil Andreasen også velfærdsarrangementer.

Det kan være i form af turistbesøg i land, sports turneringer og andet, som besætningen kan samles om. Men hjemme i Danmark er han mest kendt for sine levende og velskrevne rejsebreve, som hver anden dag bringer nyt om stort og småt om bord på THETIS.

”Jeg har aldrig før skrevet så mange rejsebreve. Men tilbagemeldingen fra besætningen viser, at det er det helt rigtige at gøre af hensyn til de pårørende derhjemme. Så ved de, at hver anden dag kommer der nyt, hvor de kan følge med i livet om bord. Rejsebrevene hænger også godt sammen med min opgave som præst. Her ligger det kristne budskab i omsorgen - fra besætningen og skibet til familien,” siger han.