Spring til indhold Spring til søgning på Forsvaret.dk Spring til højrebar
Værnsfælles Forsvarskommando - Marinestaben
Forsvarets mærke
25. september 2017

Globalnavigation

clear

Indholdsområde

 
Fregatten IVER HUITFELDT undsætter dansk skib ud for Oman. 
Omkring kl. 17 i går modtog Søværnets Operative Kommando en alarm fra et dansk skib ud for Oman. NATO besluttede at indsætte IVER HUITFELDT, der lå i havn i Muscat.
16-12-2012 - kl. 12:30
IVER HUITFELDT kommer TORM KRISTINA til assistance
IVER HUITFELDT kommer TORM KRISTINA til assistance

Omkring kl. 17 i går modtog SOK en alarm fra handelsskibet TORM KRISTINA, der befandt sig i Oman bugten. Efter at både rederiet og myndighederne forgæves havde forsøgt at komme i kontakt med skibet besluttede Chefen for NATOs antipirateri operation OPERATION OCEAN SHIELD at indsætte IVER HUITFELDT. IVER HUITFELDT var i havn for at genforsyne inden endnu en lang tur til søs, men besætningen samledes hurtigt og IVER HUITFELDT kunne gå mod TORM KRISTINAS position.

Området hvor TORM KRISTINA blev angrebet af formodede pirater
Området hvor TORM KRISTINA blev angrebet af formodede pirater

Inden IVER HUITFELDTs ankomst til TORM KRISTINA var både et Omansk og et Pakistansk krigsskib ankommet, lige som en helikopter fra Storbritannien allerede havde overfløjet TORM KRISTINA.

Kort før midnat indsatte IVER HUITFELDT, efter godkendelse af chefen for NATO styrken, sit maritime indsats hold for at sikre at der ikke var pirater om bord.

Kort før kl. 3 i nat kunne Chefen for IVER HUITFELDT erklære at TORM KRISTINA var sikker og uden pirater om bord. Chefen kunne oplyse, at der var tegn på at TORM KRISTINA havde været under angreb, idet wireafspærringer på rælingen var brudt, samt at besætningen havde oplevet tegn på at piraterne var om bord.

Der var tegn på at de formodede pirater havde klippet pigtråden over
Der var tegn på at de formodede pirater havde klippet pigtråden over

Chefen for IVER HUITFELDT, kommandørkaptajn Kristian Haumann udtaler:

”Det er utroligt berigende, at det hele virker, TORM KRISTINA fulgte de anbefalinger der er på området, det gav os og andre enheder tid til at komme på plads og gribe ind.

Min besætning er top motiveret og omstillede sig hurtigt fra et ophold i havn og direkte til at kunne indsættes. Jeg er stolt over min besætning og glad for at vi kunne gøre en forskel.”


Indsatsholdet går om bord på TORM KRISTINA
Indsatsholdet går om bord på TORM KRISTINA for at sikre at der ikke stadig er
pirater om bord

Fra Rederiet TORM har SOK modtaget følgende:

"Vi er glade for at situationen om bord på TORM KRISTINA er endt på bedste vis, og at besætningen er i god behold. I den forbindelse vil vi gerne udtrykke vores store taknemmelighed over for alle enhederne i området for deres samarbejde samt deres hurtige og professionelle indsats i denne situation. Vi vil også gerne sige et velfortjent ”tak” til selve indsatsholdet, som gik om bord på TORM KRISTINA og handlede hurtigt og sikkert," udtaler Lene Stampe Thomsen, TORM Security Officer.


SMI-holdet er afgået TORM KRISTINA
SMI-holdet er afgået TORM KRISTINA