Spring til indhold Spring til søgning på Forsvaret.dk Spring til højrebar
Værnsfælles Forsvarskommando - Marinestaben
Forsvarets mærke
25. september 2017

Globalnavigation

clear

Indholdsområde

 
Nordiske søofficerer træner østafrikanere 
Nordiske og afrikanske officerer mødte søndag på Seychellerne for at deltage i denne uges flåde-øvelse for den østafrikanske beredskabsstyrke (EASF).
18-02-2013 - kl. 14:55
Af Thomas Jerichow, Forsvarskommandoen
Fregatten IVER HUITFELDT ved kaj i Victoria
Fregatten IVER HUITFELDT ved kaj i Victoria

Øvelsen er en del af Danmarks og de andre nordiske landes støtte til landene i det østlige Afrika. Den skal styrke deres samarbejde og beredskab på land og til søs.
Til søs gælder det ikke mindst redningsberedskab, fiskeriinspektion og piratbekæmpelse, der er udfordringer for afrikanerne. Det er de temaer, der skal trænes den kommende uge.

Det sker med hjælp fra fregatten Iver Huitfeldt, der er på mission mod pirateri i regionen og derfor var en oplagt platform for øvelsen.

 Seychellernes kystvagts fire fartøjer
Seychellernes kystvagts fire fartøjer

At netop Seychellerne er vært for øvelsen skyldes uro over pirater, der truer Seychellernes to primære erhverv turisme og fiskeri. Den lille ø-stat har kun fire mindre skibe til at patruljere de enorme farvande i det indiske ocean og har meget at vinde ved at deltage i det internationale projekt. Hovedstaden Victoria stillede da også havnens bedste plads til rådighed, så den danske fregat søndag kunne lægge til på Seychellerne.

De kommende dage træner de afrikanske officerer redningsoperationer og inspektioner fra Iver Huitfeldt, der samtidig får mulighed for at øve samarbejde med Seychellernes kystvagtsskibe. Fregatten er dog på kald, så den kan afgå med timers varsel, hvis der bliver behov for den i de piratinficerede farvande ud for Afrikas østkyst.

Øvelsen med afrikanske kystvagter er i gang
Øvelsen med afrikanske kystvagter er i gang

Dansk forsvar har to officerer udstationeret i Kenya for at støtte det regionale samarbejde EASF til lands og til vands. Deres opgave er at støtte opbygningen af den østafrikanske beredskabsstyrke, som kan stilles til rådighed for den afrikanske union (AU) i fredsmissioner i regionen. Også Sverige, Norge og Finland har officerer i projektet.