Spring til indhold Spring til søgning på Forsvaret.dk Spring til højrebar
Værnsfælles Forsvarskommando - Marinestaben
Forsvarets mærke
25. september 2017

Globalnavigation

clear

Indholdsområde

 
ESBERN SNARE mødes med somaliske ledere 
ESBERN SNARE, der er indsat i NATOs antipirateri-operation i Det Indiske Ocean, mødtes i sidste uge med ledere fra den somaliske landsby Hobyo. Formålet var at opbygge gensidig dialog og forståelse.
28-10-2013 - kl. 10:15
Guvernørens delegation sammen med Chefen for ESBERN SNARE
Guvernørens delegation sammen med Chefen for ESBERN SNARE

Under patruljen ud for den somaliske havneby Hobyo skabte ESBERN SNARE kontakt til den lokale guvernør, og det blev besluttet at arrangere et møde på skibet.

Hobyo har cirka 2000 indbyggere, og byen er forholdsvis primitiv med jordveje og sparsom elektricitetsforsyning. Hoyo var tidligere kendt som en af piraternes vigtigste bastioner. For få år siden lå talrige kaperede skibe opankret på reden, men i dag er situationen en anden. Piraternes aktiviteter er drastisk reduceret, og sikkerhedssituationen i området er forbedret.

Mødet blev gennemført om bord på ESBERN SNARE fredag i sidste uge. Delegationen, der bestod af guvernøren, byens borgmester, viceborgmestre, sikkerhedschef og en lokal forretningsmand blev afhentet til søs af ESBERN SNARES fartøjer under skærpede sikkerhedsforanstaltninger. Vel ankommet til ESBERN SBNARE blev delegationen ført til chefmessen, hvor der ventede en frokost.

Somaliske ledere ønsker at komme pirateri til livs
Under mødet blev der diskuteret livligt, og ESBERN SNARE´s somaliske tolke kom på hårdt arbejde. Der spores en tydelig vilje i Hobyo til at komme pirateriet til livs og forbedre sikkerhedssituationen. Guvernøren og hans delegation var tydeligt glade for den indsats for at skabe sikkerhed til søs, som blandt andre Danmark leverer. For eksempel ønsker man fra somalisk side at samarbejde om fiskeriinspektion, idet man ser udenlandske fiskeres tilsyneladende ulovlige fiskeri i området som et stort problem.

Chefen for ESBERN SNARE i samtale med Guvernørens delegation
Chefen for ESBERN SNARE i samtale med Guvernørens delegation

Den positive udvikling af sikkerhedssituationen i området bekræftes af, at der er igangsat et ambitiøst projekt om at anlægge en havn ved byen. Det er håbet, at et sådant projekt vil stimulere økonomien og på længere sigt skabe jobmuligheder for områdets unge. Så der derved skabes et attraktivt alternativ til en karriere som pirat.

Efter tre timers ivrig og frugtbar samtale forlod delegationen ESBERN SNARE med gensidige forsikringer om venskab og fremtidigt samarbejde.