Spring til indhold Spring til søgning på Forsvaret.dk Spring til højrebar
Værnsfælles Forsvarskommando - Marinestaben
Forsvarets mærke
23. september 2017

Globalnavigation

clear

Indholdsområde

 
ABSALON har standset endnu et piratmoderskib 
Moderskibet
Modetskibet der blev standset af ABSALON i går.
Det danske krigsskib ABSALON har den 27. februar 2012 standset et piratmoderskib. Under hændelsen er to gidsler på piratmoderskibet dræbt.
28-02-2012 - kl. 14:05

ABSALON har igennem flere dage holdt øje med et piratmoderskib ud for den somaliske kyst. Natten til mandag forsøgte piratmoderskibet at snige sig væk fra kysten. ABSALON blev indsat og standsede moderskibet, inden det kunne udgøre en trussel mod skibsfarten på åbent hav.

Da hverken opkald, anråb eller varselskud kunne bringe piratmoderskibet til standsning, fik ABSALON af NATOs styrkechef tilladelse til at beskyde materiel om bord på piratmoderskibet, med henblik på at bringe skibet til standsning. Denne beskydning fik de ombordværende formodede pirater til at overgive sig. ABSALONs besætning kunne herefter tage kontrol med piratmoderskibet.

Ombord på piratmoderskibet fandt ABSALONs besætning 17 formodede pirater og 18 gidsler fra moderskibets oprindelige besætning. To gidsler blev fundet hårdt såret, og selv med en hurtig assistance fra ABSALONs læge, stod deres liv ikke til at redde. De nærmere omstændigheder, der har ført til, at de to gidsler er omkommet kendes endnu ikke.  Forsvarets Auditørkorps undersøger de faktiske omstændigheder vedrørende hændelsen.

Danske myndigheder vil, i takt med at det faktiske hændelsesforløb vedrørende kapringen af moderskibet klarlægges, vurdere mulighederne for at retsforfølge de formodede pirater.

Alle fra ABSALON’s besætning er i god behold.

Opdatering tirsdag den 28. februar kl. 1918:
De to dræbte gidsler er henholdsvis fra Iran og fra Pakistan.
De 16 undsatte gidsler er ligeledes fra Iran og Pakistan.