Spring til indhold Spring til søgning på Forsvaret.dk Spring til højrebar
Værnsfælles Forsvarskommando - Marinestaben
Forsvarets mærke
25. september 2017

Globalnavigation

clear

Indholdsområde

 
Dansk-seychellisk møde forud for retssag mod formodede pirater 
Forud for retssagen mod ni formodede pirater mødtes den danske kommandochef for NATO’s antipiraterioperation Ocean Shield med lederen af en regional organisation mod pirateri.
08-09-2014 - kl. 12:25
FA Aage Buur Jensen giver et interview
Under opholdet i Seychellerne mødtes kommandochef Aage Buur Jensen også med landets vicepræsident. Efter mødet blev Aage Buur Jensen interviewet til TV foran præsidentpaladset.

Under kommandoskibet ESBERN SNAREs havneophold i Port Victoria, Seychellerne, havde kommandochefen for operationen, flotilleadmiral Aage Buur Jensen, lejlighed til at mødes med lederen af REFLECS3, Joseph Bibi.
 
REFLECS3 er en tværfaglig, multinational organisation, der arbejder for at bekæmpe pirateri. Organisationen består af medlemmer fra flere lande omkring Det Indiske Ocean og internationale partnere.

Imponeret over danske faciliteter
Mødet mellem den danske kommandochef og lederen af REFLECS3 fandt sted få dage før retssagen mod ni formodede pirater, som var blevet tilbageholdt på ESBERN SNARE i november 2013 og udleveret til Seychellerne.

Aage Buur Jensen fortalte blandt andet om, hvordan Danmark over en årrække har udviklet metoder til indsamling af bevismateriale mod formodede pirater. Han inviterede desuden repræsentanter fra REFLECS3 ombord på ESBERN SNARE, hvor de blandt andet så de forhold, som formodede pirater tilbageholdes i på ESBERN SNARE. Gæsterne fra REFLECS var meget imponerede over det, de så, og over besætningens professionelle tilgang.

Aage Buur Jensen siger om mødet:

- Koordination og deling af viden mellem både de internationale flådestyrker og regionale aktører er afgørende i bestræbelserne på at bekæmpe pirateri. Det var udbytterigt at få et indblik i de samtænkningsprincipper, der ligger til grund for REFLECS3’s arbejde: Retsforfølgelsen af pirater er en del af det samlede maritime sikkerhedsbillede, som også indbefatter regional kapacitetsopbygning og bekæmpelse af anden maritim kriminalitet såsom narkosmugling.

FA Aage Buur Jensen og lederen af REFLECS3, Joseph Bibi.
Flotilleadmiral Aage Buur Jensen mødtes med lederen af organisationen REFLECs3 Joseph Bibi forud for retssagen mod ni formodede pirater, der har været tilbageholdt på ESBERN SNARE. Foto: NATO

Vidner i retssag
De ni formodede pirater blev i november 2013 tilbageholdt på ESBERN SNARE, efter de havde forsøgt at kapre det dansk flagede skib TORM KANSAS og et kinesisk handelsskib.
 
Senere på måneden blev de udleveret til myndighederne på Seychellerne til retsforfølgelse. Danmark har en overdragelsesaftale med Seycheller og har ved flere lejligheder overført formodede pirater dertil.

Under ESBERN SNARES havneophold i Port Victoria har flere besætningsmedlemmer vidnet i retssagen mod de formodede pirater. Der er endnu ikke faldet dom i sagen.

ESBERN SNARE har kontinuerligt været indsat i NATO’s antipirateri operation Ocean Shield siden oktober 2013. Danmark har med Aage Buur Jensen som kommandochef haft ledelsen over Operation Ocean Shield siden juni 2014 og forventes at skulle lede operationen til udgangen af 2014.