Spring til indhold Spring til søgning på Forsvaret.dk Spring til højrebar
Værnsfælles Forsvarskommando - Marinestaben
Forsvarets mærke
22. september 2017

Globalnavigation

clear

Indholdsområde

 
Det store overblik 
Absalon overvågningsfly
Fransk MPA-overvågningsfly (foto: Erik Haraldson)
Brug af overvågningsfly er af afgørende betydning for, at Task Force 150 kan levere varen i Aden-bugten. I staben arbejder to officerer på fuld tid for at sikre overblikket.
27-10-2008 - kl. 13:23

Tekst og foto: PL-R Michael Linden-Vørnle, SPAO STS
 

Havet er stort, så det er ikke en nem opgave at finde skibe, der gerne vil undgå at blive opdaget. For Søværnets Taktiske Stab, der leder bekæmpelsen af pirateri og andre ulovligheder i Aden-bugten, er det derfor meget vigtigt at få overblik over, hvilke fartøjer, der sejler i området. Et af de værktøjer, der bruges, er maritime overvågningsfly.

I Søværnets Taktiske Stab, der leder Task Force 150, sørger Jesper Brogaard og Sébastian Couprie for planlægningen og koordineringen af overvågningsflyene, der flyver deres missioner fra en base i Djibouti. De to officerer er begge udlånt til Søværnets Taktiske Stab under Task Force 150. Sébastian Couprie er premierløjtnant i den franske flåde, mens Jesper Brogaard er kaptajn i Flyvevåbnet og tilknyttet Expeditionary Air Staff, der er Flyvevåbnets modstykke til Søværnets Taktiske Stab.
 

"Overvågningsflyene er vores øjne derude. På en enkelt flyvning kan de dække et stort område og give os information om hvilke fartøjer, der sejler rundt. Hvis flyene ser et mistænkeligt fartøj, får vi at vide hvor det befinder sig og hvor det er på vej hen," forklarer Jesper Brogaard. 
 

Det var netop et af de maritime overvågningsfly, der den 20. oktober opdagede mistænkelige fartøjer. Ved nærmere eftersyn viste fartøjerne sig at have både våben og stiger om bord – udstyr, der typisk bliver brugt til piratangreb.

Absalon overvågningsfly 

Jesper Brogaard (til højre) og Sébastian
Couprie planlægger morgendagens
overvågnings-flyvning.