Spring til indhold Spring til søgning på Forsvaret.dk Spring til højrebar
Værnsfælles Forsvarskommando - Marinestaben
Forsvarets mærke
23. september 2017

Globalnavigation

clear

Indholdsområde

 
ESBERN SNARE redder 18 gidsler fra pirater 
Gidsler sejler hjem
18 glade besætningsmedlemmer sejler hjem med deres iranske fiskefartøj.
I rammen af NATO’s Operation Ocean Shield har ESBERN SNARE sammen med det hollandske krigsskib TROMP været indsat i en operation langs Somalis kyst.
11-04-2011 - kl. 13:54

Antallet af piratangreb har de sidste par måneder været stigende. Med afslutningen af monsunperioden og dermed bedre vejr i vente har det været vigtigt for NATO's flådestyrke at slå til nu, inden et større antal af piraternes moderskibe forlader den somaliske østkyst for at gennemføre angreb på handelsskibe ude i det Indiske Ocean.

Operationen indledtes forrige weekend med det sigte at forhindre piraternes moderskibe i at forlade den somaliske kyst for at drive piratvirksomhed ude på havet langt fra kysten.

Moderskib standset og bortsprængt
Fredag den 1. april 2011 standsede ESBERN SNARE et mindre formodet moderskib med tre personer ombord. I skibet var der bl.a. en større mængde våben og brændstof. De tre personer blev udspurgt på ESBERN SNARE og derefter sat i land på kysten. Moderskibet blev derefter bortsprængt.

Nyt moderskib fundet med 33 personer ombord
Lørdag den 2. april 2011 standsede og bordede ESBERN SNARE et noget større moderskib. ESBERN SNARE’s helikopter og det "Specielle Maritime Indsatshold" (SMI-holdet) blev indsat i operationen for at stoppe moderskibet. Trods afgivelse af varselsskud åbnede de formodede pirater ild mod SMI-holdet, hvorefter SMI-holdet besvarede ilden.

Efterfølgende viste det sig, at tre formodede pirater var blevet såret under ildkampen. De sårede blev herefter behandlet af læger fra ESBERN SNARE og fra det hollandske krigsskib TROMP. De sårede formodede piraters tilstand betragtes nu som stabil. Ingen danske soldater kom noget til under operationen.

Om bord på moderskibet (oprindeligt et iransk fiskefartøj) befandt der sig foruden de 15 formodede pirater, skibets oprindelige besætning bestående af 16 pakistanere og 2 iranere, der blev holdt som gidsler.

Ombord på moderskibet fandt man desuden en række effekter, som kan relateres til piratvirksomhed. Der blev bl.a. fundet 14 granatkastere, 9 automatgevære (AK-47), 2 store kasser ammunition til maskinpistoler, 5 håndgranater, 6 stiger samt 3 piratangrebsbåde (skiffs) med kraftige påhængsmotorer.

Mulighed for retsforfølgelse undersøges
De 33 personer har siden bordingen befundet sig om bord på ESBERN SNARE, hvor de 15 formodede pirater har været tilbageholdt i såkaldt sikrede faciliteter.

Lørdag den 9. april 2011 blev gidslerne efter eget ønske bragt tilbage på deres fiskeskib for at sejle tilbage mod deres hjemlige farvande.

Sagen er blevet overdraget til Statsadvokaten for Særlig Internationale Straffesager.