Spring til indhold Spring til søgning på Forsvaret.dk Spring til højrebar
Værnsfælles Forsvarskommando - Marinestaben
Forsvarets mærke
23. september 2017

Globalnavigation

clear

Indholdsområde

 
Jurist klarer paragrafferne under Task Force 150 
Jurist
Velforberedt: Militærjurist Matthias Buch har forberedt sig i et år på de juridiske opgaver under Task Force 150.
Militærjurist Mathias Buch er midt i karrierens til dato mest komplekse opgave. Han holder styr på juraen under Danmarks ledelse af Task Force 150.
30-10-2008 - kl. 09:49

Tekst: Marie Gribel Vorum, journalistpraktikant, SOK
Foto: ABSALON

Det er en kompleks og uforudsigelig opgave, som Mathias Buch løser som militærjurist i den multinationale koalitionsstyrke Task Force 150.
Mathias Buchs opgave er at rådgive Søværnets Taktiske Stab, der leder flådestyrken, om alt af juridisk karakter.

Lande har forskellige mandater

Mathias Buch er til daglig ansat som militærjuridisk rådgiver i Søværnets Operative Kommando, men under Task Force 150 indgår han i den 25 mand store taktiske stab om bord på ABSALON. Det to millioner kvadratsømil store havområde, som krigsskibene opererer i, strækker sig fra Afrika i vest til Indien i øst og fra Pakistan i nord til Seyschellerne i syd. Det store geografiske område besværliggør Mathias Buchs opgave. Han skal eksempelvis kende til de enkelte landes lovgivning, når skibene skal i havn i et nyt land. Men udover det store havområde, som missionen foregår i, er det også en kompleks opgave, når flådestyrken består af enheder fra seks til ti forskellige lande.

”På en NATO eller FN mission ville landene have fælles retningslinjer og være udsendt på et fælles mandat. Men på denne mission har skibene forskellige bemyndigelser og begrænsninger. Min opgave bliver at holde styr på, hvilke skibe der kan løse hvilke opgaver i forskellige områder, så vi ikke overtræder de nationale beføjelser. Det kan være, at et fransk krigsskib eksempelvis ikke har mandat til at boarde et skib, der smugler narkotika, så vi skal have et andet lands krigsskib til at løse den opgave,” fortæller han.

Et stort ansvar

Mathias Buch har under missionen løbende kontakt til en rådgivende jurist på koalitionshovedkontoret i Bahrain. Men det er umuligt at vide, hvilke juridiske problemstillinger, der dukker op, og det kan blive nødvendigt at skulle træffe en hurtig beslutning:

”Det er uden tvivl min karrieres mest omfangsrige opgave. Men jeg og kollegaerne er godt forberedt og har den nødvendige indsigt på området. Selvom det selvfølgelig er et stort ansvar, synes jeg også, at det er meget spændende, at være med ude og træffe beslutningerne. Her ser jeg konsekvensen af min rådgivning med det samme. Derudover er jeg sikker på, at det også bliver en oplevelse for livet.”


 

Læs hele artiklen i bladet SØVÆRNET