Spring til indhold Spring til søgning på Forsvaret.dk Spring til højrebar
Værnsfælles Forsvarskommando - Marinestaben
Forsvarets mærke
25. september 2017

Globalnavigation

clear

Indholdsområde

 
Maritimt overvågningsfly på udkig efter pirater i det indiske ocean 
Flyvevåbnets bidrag til NATOs Operation Ocean Shield, blev indledt efter planen, og der er nu fløjet to missioner fra Seychellerne.
02-12-2011 - kl. 16:39
Tekst og foto: K. S. Petersen, PIO OOS. Kilde: Flyvertaktisk Kommando
Danmark har indvilliget i at støtte NATO med bekæmpelse af pirateri i farvandene nordvest for Seychellerne, Afrikas Horn og ind i Adenbugten. Til formålet har Flyvevåbnet indsat et Challenger-fly fra Air Transport Wing Aalborg. Flyet opererer fra Seychellerne, hvor det med radarudstyr, infrarød- og optisk kamera vil gøre livet surt for piraterne i området. Flere lande har allerede været involveret i overvågningsopgaven blandt andre Norge, Portugal, Luxemborg, Tyskland og Japan.

Det avancerede udstyr på flyet kan blandt andet indsamle billeder af piratskibenes aktiviteter og dernæst dele efterretningsdata med andre NATO enheder. Det kan for eksempel være det danske krigsskib Absalon, der ligeledes befinder sig i området.

Challenger
Den danske styrke består af 18 personer, der ankom til Seychellerne 29. november. Bidraget var som planlagt klar til den første mission, der blev gennemført den 1. december.

Samarbejdet mellem flyet og skibene i området kan således være med til at forebygge eller hindre pirateri. Flyvevåbnets fly på Seychellerne vil være et ”øje” i himlen for Absalon og de øvrige maritime enheder. Det betyder, at når Challengeren observerer piratbåde, kan det i samarbejde med skibene medvirke til at hindre kapringer. Selve koordinationen mellem Challengeren og NATOs skibe i området foregår via NATOs center for koordination af antipirateri.

Flyet og dets besætning har været på vingerne på overvågningsopgave både i dag fredag, og i går torsdag, hvor Danmark overtog opgaven.

Challenger
Torsdag den 1. december gennemførte Flyvevåbnets bidrag til NATOs ”Operation Ocean Shield” missionens første flyvning. Der blev fløjet i de af at NATO anviste overvågningszoner. Flyet returnerede tilbage til Seychellerne efter endt mission.