Spring til indhold Spring til søgning på Forsvaret.dk Spring til højrebar
Værnsfælles Forsvarskommando - Marinestaben
Forsvarets mærke
25. september 2017

Globalnavigation

clear

Indholdsområde

 
Piratangreb afværget af den internationale koalitionsstyrke TF-150 
Det danske krigsskib ABSALON var i går med til at afværge et piratangreb på et handelsskib i Aden Bugten.
Det danske krigsskib ABSALON var i går med til at afværge et piratangreb på et handelsskib i Aden Bugten.
Det danske krigsskib ABSALON var i går med til at afværge et piratangreb i Aden Bugten. Samtidig blev endnu et skib kapret i området.
04-09-2008 - kl. 13:50

Gårsdagens afværgning af et piratangreb på et civilt skib i Aden Bugten viser, at tilstedeværelsen af krigsskibe i området nytter. 

Men den samtidige kapring af endnu et skib understreger også omfanget af den opgave, som den internationale maritime koalitionsstyrke Task Force 150 er indsat til at løse.

Pirater på flugt
I går eftermiddags modtog ABSALON et nødopkald fra et civilt handelsskib i nærheden af ABSALONs position. Handelsskibet blev beskudt af pirater.

Sammen med den canadiske destroyer IROQOUIS satte ABSALON straks kurs med maksimal hastighed mod handelsskibet og var over radioen til stadighed i kontakt med skibet. Samtidig stod ABSALONs bevæbnede helikopter klar til at gå i luften med øjeblikkeligt varsel. En amerikansk helikopter var imidlertid allerede i luften og blev indsat i aktionen, hvorefter piraterne gav op og stak af. Der blev således ikke brug for ABSALONs helikopter denne gang.

Stort og tæt trafikeret
Omtrent samtidig blev endnu et skib kapret i området. I alt er lige nu ni civile skibe kapret af pirater i farvandet mellem Afrika og Den Arabiske Halvø. Mere end 130 personer formodes at blive holdt som gidsler.

ABSALONs helikopter
På dækket af ABSALON stod en bevæbnet LYNX-helikopter klar til at gå i luften med øjeblikkeligt varsel.

Chefen for den danske stab på ABSALON, flotilleadmiral Per Bigum udtaler:

"Problemet med pirateri kan ikke løses alene med krigsskibe i området. Det kræver en international løsning på tværs af flere ressortområder. Herunder også en tilsvarende indsats på den maritime sikkerheds opbygning i kyststaterne, hvis vores langsigtede mål skal nås. Her og nu styrker koalitionen sikkerheden i området ved at holde et antal krigsskibe i nærheden af den civile trafik og ved at gå i aktion med skibe og helikoptere, når der er forsøg på kapringer. Det er en krævende opgave, for området er meget stort og tæt trafikeret".

Opgaven
Task Force 150 operationsområdet dækker det internationale farvand i Rødehavet, Aden Bugten, den nordlige del af Det Arabiske Hav, Oman Bugten og Somalia Bugten. Samlet er operationsområdet på størrelse med arealet af USA.

Task Force 150 overordnede målsætning er at medvirke til at forbedre den generelle sikkerhed og stabilitet i operationsområdet. Task Force 150 skal blandt andet imødegå pirateri og terrorisme. Desuden skal Task Force 150 medvirke til, at regionale kyststater selv opbygger kapacitet til at opretholde maritim sikkerhed i området.