Spring til indhold Spring til søgning på Forsvaret.dk Spring til højrebar
Værnsfælles Forsvarskommando - Marinestaben
Forsvarets mærke
22. september 2017

Globalnavigation

clear

Indholdsområde

 
Støtteskibet ABSALON træner med kinesisk fregat i Adenbugten 
Fokus var på samarbejde og partnerskab, da støtteskibet ABSALON tidligt i går deltog i en fælles træningssession med den kinesiske fregat CNS PLAN LIUZHOU i farvandet nordøst for Afrikas Horn.
26-11-2015 - kl. 11:02

Det danske støtteskib ABSALON og den kinesiske fregat LIUZHOU
Under mødet mellem støtteskibet ABSALON og den kinesiske fregat LIUZHOU trænede blandt andet de danske frømænd med deres kinesiske kollegaer.


Tekst: ABSALON
Foto: Henrik Wallstrøm

ADEN BUGTEN - Da ABSALONs frømands-RHIB ramte vandoverfladen var dagens træning i gang. Den hurtigtgående specialgummibåd satte kurs imod LIUZHOU, hvor de kinesiske specialstyrker ventede.

 Fra den danske RHIB skulle frømændene entre den kinesiske fregat via en lang rebstige fra havoverfladen til helikopterdækket ti meter oppe, hvor de respektfuldt blev budt velkommen af deres kinesiske fagfæller. Håndtryk blev uddelt og fotos taget før et af dagens mest væsentlige punkter startede: Fælles nærkamptræning (Close quarter combat) i dele af det kinesiske skib.

Absalon kinesere
De danske frømænd entrede den kinesiske fregat ad en rebstige.

Med hjælp fra en tolk og en række simple håndsignaler arbejdede de to specialstyrketeams sig systematisk fra helikopterdæk til bro på den kinesiske fregat.

Her tog skibschefen for LIUZHOU ordet og bemærkede den særlige begivenhed som dagens fællestræning var udtryk for. Yderligere øvelse i close quarter combat fulgt,e før de danske og kinesiske specialstyrker kunne afslutte træningssessionen med flere håndtryk og ny forståelse for hinandens militære færdigheder.

Absalon kinesere
De danske og de kinesiske frømænd trænede sammen på den kinesiske fregat.

Tankning til søs
Med specialstyrkernes fællestræning afsluttet var det tid til replenishment-at-sea manøvrer for både den danske og den kinesiske enhed.

Med LIUZHOU som stand-in for et tankfartøj lagde ABSALON sig på en position kun 50 meter fra den kinesiske skibsside. Efterfølgende kunne LIUZHOU gøre det danske støtteskib kunsten efter og præcist positionere sig på ABSALONs styrbordside. Dermed simulerede og trænede de to dlådeskibe den komplekse tankningsprocedure til søs – en afgørende forudsætning for, at er krigsskib kan operere til søs i længere tid uden at skulle i havn for at tanke. 

Fælles forståelse
Dagens træning blev fuldbyrdet med en gæstevisit. Chefen for ABSALON, kommandørkaptajn Per Moll Petersen, blev sendt med ABSALONs helikopter til den kinesiske fregat. Chef ABSALON – med følgeskab af syv besætningsmedlemmer – blev vist rundt før besøget sluttede med en frokost i fuld overensstemmelse med kinesiske forskrifter og traditioner. Chef ABSALON bemærkede efterfølgende om dagens aktiviteter:

- Muligheden for samtræning med uafhængige styrkebidrag i regionen – specielt kineserne – er yderst velkommen. Dagen samarbejdsøvelse demonstrerer, at også mere avancerede bording- og helikopterøvelser kan gennemføres som en del af samtræningen. Dette er i høj grad medvirkende til at styrke interoperabiliteten i regionen, herunder den fælles forståelse og viden om hinandens kapabiliteter inden for counter-piracy miljøet.

Absalon kinesere

Efter træningen blev chefen for ABSALON og syv besætningsmedlemmer med helikopter fløjet over på den kinesiske fregat, hvor de blev beværtet efter kinesisk skik.