Spring til indhold Spring til søgning på Forsvaret.dk Spring til højrebar
Søværnets Operative Kommando
Forsvarets mærke
17. september 2014

Globalnavigation

clear

Indholdsområde

 
Fregatternes comeback 
En halvkold novemberdag med støvregn satte scenen til en begivenhed af de helt store for det danske søværn. En ny skibstype har set dagens lys og H.K.H. Kronprins Frederik har taget den lange tur til Munkebo på fyn for at navngive fregatten.
02-11-2010 - kl. 17:17
Af Hjalte Zachariasen
H.K.H. Kronprins Frederik”Hendes majestæt Dronningen har resolveret, at skibet skal hedde Iver Huitfeldt.”
Sådan sagde H.K.H. Kronprins Frederik, da skibet skulle navngives. Og skibet er den første af tre danske fregatter, der bliver lavet på Odense stålskibsværft i Munkebo på Fyn.

Med navnet IVER HUITFELDT hylder flåden den gamle søhelt fra det ”rigtige” slag i Køge bugt for 300 år siden. Den Iver Huitfeldt, fregatten er opkaldt efter, reddede hele den danske flåde fra at blive ødelagt, da svensken uventet kom til Køge bugt, hvor hele den danske flåde lå for anker. Iver Huitfeldt ofrede sit skib, sin besætning og sit liv, for at frelse den danske flåde. Derfor hyldes han den dag i dag som en af de helt store søhelte.

Og det er da heller ikke det første skib i den danske flåde, der bærer søheltens navn. Senest i 1978 kom en torpedomissilbåd med navnet HUITFELDT til verden og i 1947 fik vi en torpedobåd med samme navn. Men allerede i 1887 blev et panserskib søsat med navnet IVER HUITFELDT, og ved denne lejlighed kom pastor Joh. Petersen i sin tale blandt andet ind på, at Iver Huitfeldt med sin heltemodige indsats i slaget i Køge bugt viste at hvor Iver Huitfeldt slås, der sejrer man, eller dør med æren i behold, men man flygter ikke.

Fregatten IVER HUITFELDT var i fornemt selskab, da den fik sit navn. Ud over værftets direktør holdt også H.K.H. Kronprins Frederik en tale og det samme gjorde Generalløjtnant Per Ludvigsen. Blandt tilskuerne var forsvarschefen Knud Bartels og desuden var der til lejligheden indbudt en hel flok af den gamle søhelts nulevende slægtninge. Også hele den nye besætning deltog også i festlighederne og den kommende chef kommandørkaptajn Carsten Fjord-Larsen fortæller, at de glæder sig som til juleaften til at tage skibet i brug.

H.K.H. går ombord
Efter navngivningen gik gæsterne ombord på skibet og fik en rundvisning. Derefter var der navngivningsreception hvor H.K.H. Kronprinsen fik overrakt en kniv med et stykke skibsstål indlagt i skæftet af værftets direktør, som tak for navnet.

De to andre fregatter er også i gang med at blive bygget i Munkebo, og de kommer til at hedde PETER WILLEMOES og NIELS JUEL.