herkules ankommet til KEF med 10-pack

Hercules C-130 er ankommet til Keflavik med nødhjælpskasser

Af Alberte B. Sørensen, Forsvarets Vedligeholdelsestjeneste

De store gule kasser med nødhjælp vejer omkring 400 kg hver. Det kræver derfor også et stort fly til at transportere 10-packs. Da 16 styk blev transporteret til Keflavik i Island i sidste uge, skete det i et af Forsvarets C-130 Hercules transportfly. De 16 styk 10-packs skal opbevares hos den islandske kystvagt, så det hurtigt vil være muligt at læsse dem på et fly og kaste dem ud med dobbelte faldskærme til nødstedte.

 

piktogram på indholdskasser i 10-pack

 

Det er Air Transport Wings nødudstyrsværksted, der i samarbejde med Forsvarets Materiel- og Indkøbsstyrelse har udviklet de nye 10-packs. I nødhjælpspakkerne finder man blandt andet overlevelsesdragter, GPS, liggeunderlag, soveposer, tykke sokker og handsker, kogegrej, nødblus, telt og medicin. Noget af det vigtigste for at kunne overleve i Arktis er nemlig, at man som nødstedt kan stå imod vejret. Forsvarets Sanitetskommando har bidraget med viden fra Siriuslæger, som har stor viden og erfaring med overlevelse i Arktis. I nødhjælpspakkerne endvidere mad med højt indhold kalorieindhold.

 

Nødhjælpspakkerne har været under udvikling i snart tre år og bygger på erfaringer fra Grønland. For at komme eventuelle sprogforvirringer i forkøbet, er kasserne udstyret med piktogrammer, som illustrerer indholdet og sikrer, at alle kan gøre brug af nødhjælpen.

 

Jack fra ATW

 

De nye 10-packs skal vedligeholdes én gang om året. Jack Stenkjær fra Air Transport Wings nødhjælpsværksted, håber dog ikke at der bliver brug for de nye 10-packs. Jack Stenkjær har været med til at udvikle kasserne og er overbevist om, at skulle uheldet være ude, så vil nødhjælpen kunne redde liv. Og med placeringen i den islandske Keflavik-lufthavn vil hjælpen kunne være fremme til nødstedte i løbet af få timer, i heldigste fald.

 

Det er Arktisk Kommandos opgave at sikre at nødhjælpen kommer frem til de nødstedte, som derfor placeres i både Island og Grønland. Anden sending nødhjælp lander i Kangerlussuaq i midten af maj, hvorefter det vil være muligt at sikre overlevelse for op til 350 personer i fem døgn.