Foto med danske soldater under Talebans månedlange belejring af Musa Qala i august 2006, hvor soldater fra spejdereskadronen ved Bornholm holdt stillingen.

Foto med danske soldater under Talebans månedlange belejring af Musa Qala i august 2006, hvor soldater fra spejdereskadronen ved Bornholm holdt stillingen. Foto: Forsvaret

Som det første danske hold i Helmandprovinsen består holdets første udfordring i at oprette det danske område i Camp Bastion, der på dette tidspunkt er danskernes hovedbase. Næsten 200 containere og alle tunge køretøjer sejles til Pakistan og bliver på lastbiler kørt ad landevejen til Camp Bastion. På trods af store praktiske udfordringer, som for eksempel opbygningen af et logistikområde eller tilvænningen til 50 graders varme, når holdet at blive klar til den planlagte skæringsdato 16. juli.

 
Fem dage senere indleder holdet sin første operation, operation Barabar. Formålet er egentlig at afløse en britisk enhed i Musa Qalas distriktscenter. Med 1. Lette Opklaringseskadron fra Opklaringsbataljonen på Bornholm i spidsen skal danskerne sørge for sikkerhed og stabilitet i området, så genopbygnings- og udviklingsarbejdet kan påbegyndes. Men det går helt anderledes. Soldaterne rammer en Talebanhøjborg, og de næste fem uger befinder styrken sig i de længstvarende kampe, nogen dansk enhed har deltaget i siden 1864.

 
På trods af kamphandlingerne kommer genopbygningsprocessen langsomt, men sikkert i gang. Da Hold 1 slutter sin mission i starten af oktober 2006, er ni projekter sat i værk, og flere ligger klar til at følge efter.

 

8. april 2006 - 5. oktober 2006

Chef: Oberstløjtnant Bjarne Møller

 

Styrkebidrag: 232 mand

Opstillende enhed: Reduceret stabskompagnistruktur (DANELM - Danske element), Nationale Støtte Element (NSE) og 1. Lette Opklaringseskadron ved Gardehusarregimentet

Stabens placering: Camp Bastion

Faldne: Ingen

Antal sårede: 8

Sidst opdateret 31. juli, 2020 - Kl. 16.27