Dansk instruktør undeviser på det afghanske officersakademi.

Danske soldater underviser elever på officersskole i Afghanistan. Foto: Presseofficeren, Resolute Support / Forsvaret.

Forsvaret har siden 2015 bidraget med soldater til den NATO-ledede mission Resolute Support. Før 2015 bidrog Danmark fra 2002 til 2014 med soldater til missionerne Operation Enduring Freedom og International Security and Assistance Force (ISAF).

 

Formålet med Resolute Support Mission er at styrke afghanernes evne til at varetage deres egen sikkerhed. Missionen er ikke en kampmission, men den fokuserer på træning, rådgivning og støtte til afghanske sikkerhedsstyrker og andre nationale institutioner.

 

De danske rådgivere er tilknyttet flere af det afghanske forsvars skoler. Danske instruktører støtter også opbygningen af det afghanske flyvevåben. De danske rådgivere og mentorer støttes af et sikrings- og eskortebidrag, der står for transport og sikkerhed, når rådgivere og mentorer skal rundt i Kabul.

I dette indslag kan du se en rådgiver på arbejde:

 

Danmark bidrager også til Resolute Support med officerer ved missionens hovedkvarter og med en styrke fra militærpolitiet, der udgør politimyndigheden i Kabuls internationale lufthavn - Hamid Karzai International Airport. Desuden har Danmark et nationalt støtteelement, der støtter alle danskere i Kabul.

 

Dansk deltagelse i tidligere operationer

 

Danmark har bidraget til forskellige internationale militære missioner i Afghanistan siden 2002.

 

Soldater fra Jægerkorpset og Frømandskorpset var med som en del af Operation Enduring Freedom, da USA efter terrorangrebene den 11. september 2001 væltede det afghanske talebanstyre. Danmark støttede også den amerikansk ledede krig med kamp- og transportfly.

 

Fra 2002 – 2014 var Danmark som en del af den NATO-ledede International Security and Assistance Force (ISAF) med til at bekæmpe oprørsstyrker og støtte den afghanske regering. Indsatsen omfattede blandt andet rydning af miner og andre sprængstoffer i Kabul, støtte til opbygning af afghanske sikkerhedsstyrker og støtte til den internationale stabiliseringsindsat i forskellige provinser i Afghanistan.

 

Fra 2006 til 2014 deltog danske soldater i meget hårde kampoperationer i den sydlige Helmand-provins for at bekæmpe oprørsstyrker. 

 

Fra 2012 overgik de danske soldater gradvis til en mere tilbagetrukket rolle, hvor vægten efterhånden blev lagt på at uddanne afghanske sikkerhedsstyrker. Ved udgangen af 2014 overtog afghanerne selv ansvaret for sikkerheden i Afghanistan, og ISAF blev fra begyndelsen af 2015 erstattet af Resolute Support Mission.

 • Områder

  Afghanistan
 • Ramme

  NATO
 • Tidsinterval

  Fra 2015
 • Aktuel

  Ja

Nødvendige (vis detaljer)

 • Systemcookies Episerver

Intern statistik (vis detaljer)

 • Siteimprove

Tredjeparts (vis detaljer)

 • Facebook
 • Twitter
 • Google